avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - cui se vor incredinta copiii minori?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - cui se vor incredinta copiii minori?

Va scriu in numele unei vecine, care este o bunica disperata. Fiul ei a fost casatorit timp de 14 ani. In urma acestei casatorii au rezultat doi copii minori - respectiv 10 ani si 13. Dupa aceasta perioada nu s-au mai inteles, din varii motive (din vina amandurora s-ar putea spune). El a intentat proces de divort si a plecat din localitate sa isi caute loc de munca in alt oras unde de fapt are o alta relatie care se va materializa intr-o casatorie. Desi avea casa inainte de a se casatorii e dispus sa isi lase copiii impreuna cu mama sa locuiasca acolo. Sotia de care va divorta nu a lucrat niciodata cu carte de munca (a lucrat doar la negru).
Va multumesc.

Intrebarile dnei sunt:

1. Cui vor fi incredintati copiii?
2. Ce se va intampla cu casa?
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 10:21, 7 Aprilie 2010
1.Instanta de judecata,in functie de conditiile de crestere si educare (inclusiv situatie materiala,locuinta) ale fiecaruia dintre parinti,de probatoriul administrat (acte,martori,ancheta sociala efectuata in cauza) si tinand seama de interesul superior al copilulu,va hotari caruia dintre parinti ii va fi incredintat.Copiii,avand 10 respectiv 13 ani,vor fi si ei audiati de catre instanta.
2.Casa este dobandita inainte sau in timpul casatoriei?
In cazul in care casa este dobandita inainte de casatorie de catre sot,atunci aceasta nu va intra in masa partajabila,deoarece este bun propriu al sotului.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
luiza2008, utilizator
Copiii,vor fi incredintati parintelui care in urma probatoriilor administrate in acest capat de cerere(acte,doi martori,interogatoriu,ancheta sociala),va dovedi ca ofera mai bune conditii de crestere si educare pentru copii,din punct de vedere social,moral si material.
In urma analizarii probatoriilor,instanta se va pronunta.
Oricum,tatal are handicapul plecarii de langa copii,ramasi in grija mamei.
In privinta casei am inteles ca este a tatalui-bun propriu-dobandita fiind inaintea casatoriei,deci nu va intra in masa partajabila a bunurilor
Luiza v-a raspuns foarte corect. Daca mama copiilor nu va putea demonstra ca are surse de venit pentru a-si putea intretine copiii atunci ii va fi greu sa obtina custodia lor.B-)
Intrucat este reclamant ( si sa presupunem ca nu va exista situatia cand paratul va deveni reclamant, in cauza de divort , printr-o cerere reconventionala , obligatorie , cand e solicitata desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului ) acesta va trebui sa participe la acest proces , personal ( altminteri, neprezentarea la doua termene de judecata , nejustificata , conduce la respingerea ca nesustinuta a actiunii ).

Casa nu e supusa partajului .( e bun propriu , dobandit inaintea casatoriei.In privinta imbunatatirile aduse acestui imobil , sotia are un drept de creanta, recuperandu-si , astfel , sumele de bani investite).
Daca exista sustinere materiala din partea unor terte persoane ( rude apropiate),o locuinta stabila , un comportament adecvat in privinta exercitarii atributiilor parentale , mamei ,in consideratie legaturii de afectiune puternice , ii pot fi incredintati ambii copii.
(audierea lor in camera de consiliu e obligatorie)

Insa , avand in vedere lipsa de venituri , unul dintre copii sau chiar ambii , pot fi incredintat tatalui .
Conteaza mult motivatia, implicatia si modalitatea in care situatia de fapt e transpusa in fata instantei de judecata

Succes.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am omis sa precizez - casa era compusa din doua corpuri de cladire, din care unul a fost demolat si reconstruit. Mama poate refuza sa ia copiii in ingrijire motivand ca nu are sursa de venit si sa ceara parte din casa?

Alte discuții în legătură

Divortul parintilor dupa 24 ani de separat in fapt Mikaela75 Mikaela75 As dori informatii in ceea c\'è priveste situatia mamei. In anul 1994 a fost abandonata de tatal meu, dupa aproape 14ani de casatorie si 4 copii, dupa c\'è a ... (vezi toată discuția)
Divort,incredintare minor si partaj liliana elena liliana elena Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema.Este vorba despre o persoana care doreste sa divorteze si sa-i fie incredintat ... (vezi toată discuția)
Divort romano-egiptean airplane airplane Buna seara, In caz de divort intre un cetatean roman (mama) casatorit cu un cetatean egiptean (tatal) in Egipt si ulterior in Romania, cum se vor trata ... (vezi toată discuția)