salutari....Am o constructie noua ,inca nu este terminata la finisaje din cauza lipsei banilor, si sint nevoit sa o vind pentru ca nu mai am bani sa o termin, plus ca odata cu criza ne este greu sa mai stringem bani sa o terminam sa ne mutam in ea. Anul trecut eu am mai vindut o constructie noua total nefinisata la o suma mica de 50.000. euro iar in 2008 impreuna cu o ruda dar cu actele pe numele meu, o alta constructie noua. Acum chiar sint nevoit sa vind anul acesta ( am de achitat din urma materiale plus imprumuturi mai mici care trebuie sa le dau inapoi) dar tinind cont de tva imobiliar îmi este imposibil sa vind la un pret la care sa adaug si tva. M-am gindit sa fac o donatie unei rude care sa vînda ea. Nu stiu cui pot dona si daca persoana careia îi donez poate vinde fara sa mai plateasca tva. Sau sa fac un contract de imprumut cu o persoana ,îmi dă niste bani garantez cu constructia iar la termenul stabilit daca nu pot da imprumutul inapoi ,asta e.. Multumiri..
nu cred ca va trebui sa platiti tva, in concluzie nu cred ca ar trebui sa apelati la inginerii de felul asta.
iar ca sa platiti tva, trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva, ca apoi sa aveti dreptul sa deduceti tva-ul platit pe materiale
"Problema persoanelor fizice care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si pe cale de consecinta sunt obligate la plata acestei taxe, se restrange la un sector foarte limitat si anume la situatia cand sunt indeplinite urmatoarele conditii: persoana fizica desfasora activitate comerciala (efectueaza operatiuni din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul de a obtine venituri cu caracter de continuitate); bunurile livrate nu au fost utilizate in scopuri personale; cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 35.000 euro.
Astfel, persoanele fizice realizeaza activitate economica, in sensul TVA, in cazul construirii de bunuri imobile, in vederea vanzarii (inca de la momentul angajarii costurilor si/sau efectuarii investitiilor pregatitoare), precum si in cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii in scopul vanzarii. In acest ultim caz, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate numai daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic (pct. 3 alin. 5 din normele metodologice dat in aplicarea normelor art. 127 din Codul fiscal).""
ªi dupa parerea mea şi dupa tot ce am citit şi din lege şi analizînd toate opiniile,parerile si dezbaterile pe aceasta tema nu cred ca o sa poata aplica usor aceasta lege care a fost data sa fie ca poate prinde ca şi multe alte legi ,taxe ,impozite. Oare sau gindit si ei ca o persoana fizica a construit ,poate 3 case intr-un an ,una el una la copil si una pentru parinţi iar apoi din cauza unor probleme financiare sau trebuie sa se mute din zona ,sector,oras ,tara, ori din probleme de sanatate sau poate nu-i mai place arhitectura ,strada ,vecinii, poate utilitaţile intirzie sa vina ,nu are canal ,gaz ,curent sint nenumarate motivele pentru care acea persoana ar putea vinde cele 3 case in nici un an si pe toate impreuna