am introdus dosarul de dauna in urma cu 03 luni si nici pana in momentul de fata nu mi s-a transmis nimic .imi spun ca dosarul este in cercetari, cu toate ca persoana care m-a lovit este vinovata. ce pot face ?
Faceti plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorului! Si, de asemenea , apelati la un mediator sau un avocat sa ii cheme la o conciliere!
Succes!
:luck:
Normele CSA inmaterie de RCA, respectiv Ordinul 21/2009 cu modificarile aduse de ord. 2/2010, precizeaza urmatoarele:
"ART. 36
(1) Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
(2) Asigurătorul RCA poate desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în condiţiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autorităţile publice.
(3) Asigurătorul RCA are obligaţia să comunice în scris asiguratului şi păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termen de maximum 10 zile de la data avizării daunei.
(4) În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigaţii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor de asigurare şi producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie să notifice părţii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
(5) Asigurătorul RCA este obligat să elibereze asiguratului/utilizatorului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relaţii contractuale, sau absenţa acestor daune."
In situatia in care asiguratorul nu respecta normele CSA puteti face o sesizare la CSA care va trebui sa solicita explicatii de la asigurator si eventual sa ia masuri daca nu au fost respectate dispozitiile legale.
In cazul in care nici in urma acestui demers nu veti fi despagubit anagajti un avocat care sa faca o cerere de conciliere la asigurator si eventual sa deschida o actiune in instanta.
Despagubirile se platesc fie pe cale amiabila, fie pe cale judecatoreasca. Din pacate, in ultimul timp, se tot apeleaza la varianta doi, adica la instanta.
Pasii sunt urmatorii:
1. o sesizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care a 'mama ' societatilor de asigurare si nu protectia consumatorului, care va va indruma catre Comisie ( la aceasta varianta, nu va asteptati la minuni!);
2. un avocat sa va redacteze invitatia la conciliere, cu respectarea termenelor rpevazute de codul de procedura civila;
3. Daca nu s-a rezolvat nimic prin parcurgerea primilor doi pasi, actionati-i in judecata.
V-am spus pe scurt ce e de facut in continuare, intrucat termenul legal de cercetare, verificare si.... dus cu "presu' s-a epuizat.:(