avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit

sc nou infiintata (ian 2010) cum se plateste impozitul ? declarat 16% . sau forfetar??
Cel mai recent răspuns: vasi49 , utilizator 19:42, 19 Aprilie 2010
Sa mai avem un pic de rabdare ,sa vedem ce mai decid "guvernanti"nostri..
Poate se hotaresc odata si ne dau un raspuns pina la termen(25 aprilie)
Nu sunteti singurul care intrebati chiar daca sunteti nou infiintat.
Insa :(, cine mai stie ce aberatii se mai legifereaza, nu mai poti fi sigur.
Indiferent cum se va decide, tu pe anul 2010 vei plati doar 16%, pentru ca forfetarul avea ca baza cifra de afaceri a anului precedent(indiferent daca era zero sau orice alta suma) si cum tu nu ai avut nici zero si nu ai avut societatea infiintata asa ca pentru anul 2010 vei plati 16%. Am avut astfel de cazuri cu firme nou infiintate in 2009 iar modul de calcul a fost 16%, am discutat si cu administratia financiara si asa a fost.
....dar ce se intimpla cu impozitul anticipat,am si eu o firma infintata pe 15 ian 2010 si eu sunt interesat de aceasta tema ,va rog un raspuns mai larg=D>=D>=D>=D>=D>
Cod fiscal comparat 2009 2010 cod + norme
la pagina 88 11(6) este scris:
Contribuabilii infiintati in cursul anului nu intra sub incidenta ata 18 alin 2 pentru anul in care se inregistreaza la ORC insa acestia sunt obligati la determinarea impozitului pe profit in conformitate cu prevederile Titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal



Incepand cu 2010, plata impozitului pe profit se face anticipat la valoarea impozitului pe profit din 2009, indexat cu rata inflatiei pe 2010 (decembrie 2009 – decembrie 2010) estimata cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului, impartit in mod egal la cele 4 trimestre. Bineinteles, daca impozitul rezultat pe trimestru este mai mic decat valoarea impozitului minim forfetar trimestrial, se plateste acesta din urma. Asa ca daca, v-a mers bine in 2009, atunci aveti de plata si in 2010.

Totul in art.34 din Codul Fiscal (modificat cu Ordonanta 34/2009)

ART. 34

Plata impozitului

(1) Plata impozitului se face astfel:

a) contribuabilii, societăţi comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, au obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, prevăzut la art. 35 alin. (1);

b) contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2010, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a).

(2) În cazul asocierilor fără personalitate juridică, impozitul datorat de către contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) şi e) şi reţinut de către persoana juridică responsabilă se calculează prin aplicarea cotei de impozit asupra părţii din profiturile asocierii, care este atribuibilă fiecărui asociat. Persoana responsabilă are obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se distribuie rezultatul asocierii.

(3) Contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. d) au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.

(4) Organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

(5) Contribuabilii care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

(6) Contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) lit. a) au obligaţia de a declara şi efectua trimestrial plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.

(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) nou-înfiinţaţi efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzută la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.


In declaratia 100 aparuta in versiunea 103 aparuta in 03.03.2010 apare rubrica la punctul 01 Plati anticipate in contul impozitului pe profi anual.
"Plata anticipată a impozitului pe profit, amânată până în 2012


Publicat: 24 Martie 2010


Guvernul a decis miercuri ca măsura plăţii anticipate a impozitului pe profit să fie amânată până în 2012, a anunţat premierul Emil Boc la finalul şedinţei Executivului.

„Am decis amânarea plăţii anticipate a impozitului pe profit până în 2012 pentru a sprijini mediul de afaceri”, a spus Boc.

Potrivit proiectului de act normativ de modificare a Codului Fiscal, publicat în 15 martie pe site-ul Ministerului Finanţelor, măsura a fost propusă "în contextul reducerii capacităţii de plată a agenţilor economici precum şi pentru reducerea influenţei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale".

Astfel, proiectul propune schimbarea modului de calcul a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfăşoară activitate în domeniul bancar, respectiv "trecerea de la plata anuală a impozitului pe profit cu plăţi anticipate efectuate în cursul anului la calculul şi plata trimestrială a acestuia".

Atunci trebuie schimbata si declaratia 100 versiunea 1023 postata in 03.03.2010:hm:

Alte discuții în legătură

Declaratia 100 dec 2010 mary_catalina mary_catalina Buna seara, Am si eu o mare rugaminte. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea unei probleme. In declaratia 100 aferenta lunii decembrie 2010 ... (vezi toată discuția)
Modificare instructiuni completare decl. 101 Cristina Vasile Cristina Vasile 06 Feb 2010 admin ANAF aduce precizari cu privire la completarea D 101 pentru anul 2009 La momentul întocmirii formularului 101 “Declaraţie ... (vezi toată discuția)
Declaratie 101 lunguPetruta lunguPetruta Care este termenul de depunere al declaratiei 101 pt.ONG? (vezi toată discuția)