avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Cat % are dreptul o sotie , dupa ce sotul a decedat ,stiind ca sotul mai are un copil major dintr-o casatorie antrioara ?
Nota:
-cei doi soti au cumparat un apartament cu imprumut bancar iar in momentul de fata sotul fiind decedat asiguratorii vor platii restul de bani datorat bancii.
Cel mai recent răspuns: deliu_ginel@yahoo.com , utilizator 10:10, 8 Aprilie 2010
daca este vorba despre un bun comun al sotilor, sotia supravietuitoare are dreptul la o cota de 1/4 din partea defunctului , restul revenindu-i fiului mostenitor .
astfel, sotia va avea 1/2 ( jumatatea sa ) + 1/4 din masa succesorala .
-In concurs cu descendentii defunctului,( clasa I de mostenitori, indiferent de numarul lor -in speta copilul din casatoria anterioara ) sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din mostenire( din partea defunctului ).
-Pentru bunurile dobandite impreuna ( in timpul casatoriei ) sotul supravietuitor mai are dreptul la 1/2 din aceste bunuri . Deci in total 5/8.
Copilul defunctului va primi 3/8.din aceste bunuri.
-Pentru apartamentul cumparat se va stabili suma platita si suma ramasa de achitat. Pentru suma platita se va folosi calculul prezentat anterior urmand ca sotul supravietuitor sa dea sulta copililui defunctului. Achitarea apartamentului se va putea face de catre sotul supravietuitor , dand sulta doar pentru partea achitata impreuna cu defunctul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)