Doresc sa stiu care sunt prevederile care reglementeaza schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara, situatia fiind urmatoarea:
Sunt casatorita si am doi copii: unul din casatoria actuala si unul din casatoria anterioara, in varsta de 14 ani, incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila.
Deoarece fiul meu isi doreste sa aiba acelasi nume ca mine (port numele sotului meu actual), ca fratele lui si ca tatal care il creste, doresc sa ii schimb numele prin procedura administrativa. Tatal natural al fiului meu este de acord, fiind dispus sa dea orice declaratii sunt necesare in acest sens. Important de mentionat este ca NU DORESC SA RECURG LA ADOPTIE de catre actualul sot (este o procedura greoaie si nu avem timp, urmand sa plecam din tara in cateva luni), ci doresc doar schimbarea numelui, fara a fi adoptat.
Doamna de la primarie, de la serviciul care se ocupa cu schimbarea numelui pe cale administrativa mi-a spus ca fiul meu NU POATE LUA NUMELE SOTULUI MEU ACTUAL, ci numai numele meu de dinaintea casatoriei (numele de fata).
Desi am rascolit Internetul si am consultat si un avocat, nu am reusit sa aflu care articol de lege prevede aceasta reglementare.
Multumiri anticipate celor care pot sa imi dea un raspuns.
mai contactati un avocat, tot pe cale administrativa se poate face. fiul nu-si schimba numele in ideea de al chema ca pe sotul dvs, ci motivul ar fi ca acest copil se simte in afara familiei,, cat timp pe mama sa o cheama altfel, pe frate sau la fel..
Important de mentionat ar fi faptul ca tatal natural este cetatean strain (iranian), si implicit numele purtat de fiul meu este unul de origine iraniana.
Nu conteaza ce nume e. Persoana care i-a dat acest nume este tatal lui.
Nu reusiti sa gasiti un articol de lege pt ca nu tot ce ne trece prin cap este prevazut de legislatie.
Va recomand sa recurgeti totusi la adoptie, nu este o procedura dificila daca toate partile isi dau acordul. Este singura modalitate prin care minorul poate lua numele de familie al sotului dvs. Este posibil si in viitor, dupa implinirea varstei de 18 ani, adoptia majorului de catre sotul actual al parintelui firesc.
Art. 4. - (1) Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
....
e) când persoana în cauză poartă un nume de familie de provenienţă străină şi solicită să poarte un nume românesc; (zice cumva legea al cui sa nu fie acest "un nume" !?! Sau cu al cui sa semene si de ce !?!) :-/
....
h) când persoana în cauză solicită să poarte un nume de familie comun cu al celorlalţi membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopţiei, a menţinerii numelui la căsătorie, a stabilirii filiaţiei ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă; (adica, un nume romanesc ar putea fi si cel pe care il poarta fratele dupa mama)
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
(ceea ce insemna ca motivele prev de lege sunt doar exemplificative)
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecătoreşte dispărut sau decăzut din drepturile părinteşti.
(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.
Art. 10. - (1) Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului.
(2) Cu aprobarea conducătorilor serviciilor publice judeţene, respectiv a conducătorului serviciului public al municipiului Bucureşti, cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod poate fi exceptată de la publicare.
Art. 11. - (1) Orice persoană interesată poate face opoziţie la cererea de schimbare a numelui, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 10 alin. (2), în termen de 30 de zile de la publicarea extrasului din cererea de schimbare a numelui în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(2) Opoziţia se face în scris, motivat şi se depune la serviciul public în a cărui rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă.
(adica, actualul dvs. sot are o cale prevazuta de lege prin care ar putea "comenta" /s-ar putea opune la acesta cerere de schimbare, motiv pentru care nu vad de ce ar fi necesar sa-i poarte de grija ..."doamna de la primarie").