avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... e drept civil sau comercial ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

e drept civil sau comercial ?

Subiect: contract vanzare cumparare firma ---pf. fizica (am fost executat)
Am cumparat un ap. in anul 2008, constructia abia era inceputa,contractul este facut intre mine si firma de la care am cumparat, in contract aveam stabilit avans 50%,achitat de mine la semnarea contract,,plus inca 3 rate astfel:30 % din valoarea ap. la data semnarii receptiei la rosu,,,adica 21612 eur(tva inclus),suma de 7204 eur la stagiul de semifinisat,si suma 7205 la semnarea contract la notar care va putea fi achitata de cumparat. si prin credit ipotecar..

si acum fiindca am reusit sa platesc doar avansul(36000 eur) si inca 10 000 (eur) din suma stabilita la receptia la rosu (adica din 21612 eur),,si de atuci nu am mai putut achita nimic,,asteptand sa se termine imobilul si sa mi se ofera sansa contactarii unui credit bancar si aplicarea cotei de 5% tva pt. prima proprietate cump.,,,drept care imi este refuzat pe motivul ca ap. nu este finisat deci dupa avocatii lor nu se incadreaza la ordonanta 200,art. 140,,pt. ca nu are vana,gresie ,faianta,ci doar ap. este dotat cu toate instalatiile de apa gaz,curent,caldura(centrala si calorifere) la pozitie,,sunt functionale.
ok ,,si vine somatia prin executor conform careia ei invoca o clauza din contract favorabila lor care suna astfel si prin care eu am pierdut AP. :

In cazul nerespectarii de catre cumparator a clauzelor contractuale,vanzatorul are dreptul sa rezolutioneze prezentul contract de drept,fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata,cu consecinta restituirii avansului achitat.

Asta inseamna ca eu nu mai am nici o sansa ?

am nevoie de un sfat de la cei ce au avut asemenea cazuri sau pot sa ma sfatuiasca ce cale sa aleg sa ma apar : sa ramana contractul in picioare,,sau sa cer restituirea sumei integrale(daca e posibil asa ceva),
Eu am o sing. clauza in favoarea mea,adica de la semnarea receptiei la rosu sa se scurga maxim un an pana la transferul dreptului de proprietate..la notar.si anul a trecut de mult,in dec. 2009 era scadent termenul pt. transfer.

va rog sa ma sfatuti,,este o firma influenta,bogata si vreau sa ma apar si eu cum pot..
in caz de proces este un proces civil sau comercial?
Cel mai recent răspuns: Morgan le Fay , utilizator 22:20, 17 Aprilie 2010
Firmei respective i se opune dreptul comercial
Dvs vi se opune dreptul civil
Trebuie sa faceti dovada ca este un act comercial de adeziune, fara posibilitatea ca dvs sa-l fi putut negocia (gen telefon, cablu)
Faptul ca era o clauza care fara sa va puna in intarziere permitea rezilierea contractului este in avantajul dezvoltatorului dar si dvs aveati o clauza in avantajul dvs care permitea ca dupa un an de la rosu sa vi se puna casa in proprietate daca nu era de rau cred( nu ati mentionat ce anume se intampla).
Este stipulat undeva in contract ce inseamna la rosu? Eu inteleg constructie cu acoperis
Este undeva stipulat in contract ce inseamna semifinisat? Eu inteleg geamuri, usi, parchet, faianta, gresie, zugravit, fara instalatii.
Este undeva stipulat in contract ce inseamna finisat? Eu inteleg semifinisat+instalatii electrice si sanitare si termice.
Aveti urmatoarele probleme de rezolvat: gasiti un alt beneficiar asemenator si cu asta demonstrati instantei caracterul de adeziune al contractului
Scrie undeva ce si cum in legatura cu finisat, nefinisat, superfinisat? Daca nu atunci puteti spune instantei ca ati refuzat plata integrala ptr ca apt nu era la stadiul stipulat in contract. Ati prins ideea?
DA,va multumesc ,problema mea este ca el are banii mei si dispune de ei cum vrea el,si eu stau si privesc in tara asta cu legi care ai protejeaza doar pe escroci cum face ce vrea si eu nu pot face nimic,,,
Sunteti, din pacate, in aceeasi situatie ca multi alti romani: nu ati citit contractul si ati semnat! Atat timp cat ati semnat nu se poate face aproape nimic. Dvs, in conformitate cu articolul cu pricina trebuia sa dati toata suma, nu ati facut-o asa ca ati cazut in abatere din pacate. Din ce am inteles eu ati pierdut doar banii pe care i-ati achitat intermediar, nu si avansul.
e contract comercial, conform art. 56 C com.
situatia este suficient de complexa astfel incat 'consultanta' de pe acest forum sa iti faca mai mult rau decat bine.
intr-un astfel de caz, esential este ca cel care isi da cu parerea sa citeasca toate documentele; un avocat poate sa vada ceva esential intr-un contract, caruia tu sa nu ii fi acordat nici cea mai mica importanta !
asadar, ia toate actele si consulta un avocat, daca vrei ca sa ai macar o sansa sa mai obtii ceva.
bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare firma ---pf. fizica (am fost executat) kanuntonline@yahoo.com kanuntonline@yahoo.com Am cumparat un ap. in anul 2008, constructia abia era inceputa,contractul este facut intre mine si firma de la care am cumparat, in contract aveam stabilit ... (vezi toată discuția)
Casa la cheie ce inseamna termenul de "casa la cheie", va rog? ... divergentu divergentu Casa la cheie Ce inseamna termenul de \"casa la cheie\", va rog? Am incheiat un contract cu un constructor pentru casa la cheie. Am achizitionat terenul si ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre c-tie semifinisate ili47 ili47 Care este diferenta intre case semifinisate si cu predare la cheie ? asi dori care lege sau ordin reglementeaza ?sau unde sa caut despre C-tii ? multumesc (vezi toată discuția)