Buna ziua, am absolvit facultatea la zi in cadul Politehnicii in anu 2009. Pana in prezent nu am lucrat cu contract legal de munca si nici nu detin carte de munca. As dori sa aflu:
1) daca anii de facultate sunt trecuti ca vechime si in ce conditii
2) cum fac sa trec anii de munca ca vechime daca nu am carte de munca
3) conteaza faptul ca am terminat facultatea in 2009 si nici in prezent nu muncesc, adica nu vreau sa pierd acesti anii ca vechime.
In sistemul public SE ASIMILEAZA stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale sau de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau an prizonierat.
Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
Persoanele prevazute mai sus beneficiaza de perioadele asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
Perioadele asimilate se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege, cu exceptia pensia anticipata si pensiei anticipate partiale, in cazul carora nu se valorifica perioadele asimilate, precum si perioadele in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.
Anii de facultate se considera vechime in munca NUMAI la calculul pensiei.
Acesti ani nu se trec in carnetul de munca, ei vor fi demonstrati prin acte (diploma de licenta, adeverinta de la facultate).
Gasirea unui loc de munca va ajuta sa aveti vechime efectiva in munca, cu contributii platite pe baza carora se vor calcula punctele de pensie.
Se considera vechime, cand ve-ti avea carte de munca se va trece in ea institutia absolvita si la pensie se va considera vechime.
La terminarea facultatii in 2009 trebuia sa inaintati actele pentru somaj pentru ca aveati dreptul. Ce categorii de someri pot beneficia de indemnizatia de somaj?
Beneficiaza de indemnizatia de somaj somerii care se gasesc intr-una dintre urmatoarele situatii:
le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor;
le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
la incetarea concediului platit pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in conditiile legii, nu a mai fost posibila reluarea activitatii din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrati in munca anterior din cauza incetarii definitive a activitatii sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
Sunt asimilate somerilor si pot beneficia de indemnizatie de somaj urmatoarele persoanele:
absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
persoanele care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca.
nu puteam sa bag somaj pentru ca m-am inscris si la master, problema este ca nu vreau sa pierd acesti 4 ani la pensie, daca tot nu am muncit efectiv macar sa nu-i fi pierdut degeaba, ca oricum nu m-a ajutat prea mult faptul ca am facut o facultate :((, mai bine ma angajam cum am terminat liceul:))
Fie ca se trece sau nu in carnetul de munca perioada de facultate este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si, la data iesirii la pensie, veti demonstra aceasta cu diploma si anexele sale.
Buna ziua
Ciprian28
buna ziua ,o intrebare am si daca se poate sa ma lamuriti,am terminat facultatea in 2009 eu eram atunci angajat la o firma cu contract de colaborare,mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Drept somaj
vladuta
am 34 ani vechime dar in ultimele 12 luni am lucrat 6 luni iar in ultimele 24 am si 7 de somaj .Pot beneficia de somaj avand in vedere ca postul de munca sa ... (vezi toată discuția)