avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Excluderea unui asociat din SC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Excluderea unui asociat din SC

Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta si brevetul), persoana X a ramas ca asociat al firmei cu un procent de 1% din capitalul social. In acest moment X este plecata definitiv din tara .
Am in intentie sa vand firma si as vrea sa stiu cum as putea proceda, in conditiile in care nu pot obtine semnatura persoanei X.

Se poate exclude acel asociat din societate?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 15:01, 12 Aprilie 2010
Daca va incadrati intr-unul din cazurile de mai jos:Legea societatilor comerciale
Art. 222

(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni.

Art. 223

(1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.

(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.

(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Art. 224

(1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.

(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

Art. 225

(1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.

(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

Art. 226

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Art. 222 - (1) - a) se refera cumva la majorare de capital social?
Problema este practic ca eu am nevoie de semnatura asociatei X si pentru schimbarea punctului de lucru al societatii. Dansa refuza sa-mi dea semnatura, asta nu inseamna ca actioneaza impotriva societatii (fara un nou pct de lucru soc nu poate functiona). Pentru excludere nu ma pot folosi de asta?

Multumesc!
daca nu va intelegeti cu acel asociat , si dvs. doriti sa iesiti din firma, puteti sa-i cesionati dansului restul actiunilor .
sau tot astfel, asociatul respectiv sa va cesioneze dvs.
Nu doresc sa-i cesionez partile mele sociale! Iar dansa pentru a-mi cesiona mie imi cere o suma fabuloasa!
Cristina Andreea M a scris:

Art. 222 - (1) - a) se refera cumva la majorare de capital social?


Intr-adevar, in cazul SRL, dispozitiile art. 222 alin. (1) lit. a) se refera la asociatul care nu a adus aportul la care s-a obligat pentru majorarea capitalului social.

Pentru a va putea prevala de aceste dispozitii trebuie sa faceti dovada :
- ca asociatul respectiv si-a dat acordul cu privire la majorarea capitalului social;
- iar apoi a refuzat sa execute obligatia de aport.

Art. 222 alin. (1) lit. a) nu isi gaseste aplicare in cazul in care asociatul s-a opus (prin vot negativ exprimat in cadrul adunarii generale) unei majorari a participatiei sale la capitalul social.


Cristina Andreea M a scris:

Dansa refuza sa-mi dea semnatura, asta nu inseamna ca actioneaza impotriva societatii (fara un nou pct de lucru soc nu poate functiona). Pentru excludere nu ma pot folosi de asta?


Nu se poate dispune excluderea din SRL a asociatului neadministrator, deoarece niciunul dintre cazurile de excludere pevazute de lege nu isi gaseste incidenţa.

Inactivitatea în societate şi atitudinea de indiferenţă a unor asociaţi nu poate constitui o cauză de excludere din SRL, deoarece această situaţie nu se regăseşte printre cele limitativ prevăzute de lege. Refuzul unor asociaţi de a conlucra la bunul mers al societăţii atinge însăşi affectio societatis, astfel că poate constitui doar o cauză de dizolvare a societăţii (Curte de Apel Iaşi, sectia comerciala, decizia nr. 128/1999).


Cristina Andreea M a scris:

Problema este practic ca eu am nevoie de semnatura asociatei X si pentru schimbarea punctului de lucru al societatii.


In mod obisnuit, schimbarea punctului de lucru nu reprezinta un caz de modificare al actului constitutiv al societatii (ipoteza in care, intr-adevar, ar fi fost necesara o hotarare a adunarii generale luata cu votul tuturor asociatilor, conform art. 192 alin. 2 LSC).

Prin urmare, hotararea cu privire la deschiderea unui punct de lucru se poate lua in conditiile prevazute de art. 192 alin. 1 LSC, respectiv prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere marianababescu marianababescu Buna ziua, Am 2 angajati dintre care unul este asociat si administrator, i-am cesionat 50% parti sociale, la momentul intrarii in societate nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Litigiu intre 2 asociati ai unei s c neaion neaion situatia se prezinta n felul urmator: s a infiintat o firma cu 2 asociati. dupa o oarecare perioada asociatii se cearta cum se poate inkide ... (vezi toată discuția)