Cristina Andreea M a scris:
Art. 222 - (1) - a) se refera cumva la majorare de capital social?
Intr-adevar, in cazul SRL, dispozitiile art. 222 alin. (1) lit. a) se refera la asociatul care nu a adus aportul la care s-a obligat pentru majorarea capitalului social.
Pentru a va putea prevala de aceste dispozitii trebuie sa faceti dovada :
- ca asociatul respectiv si-a dat acordul cu privire la majorarea capitalului social;
- iar apoi a refuzat sa execute obligatia de aport.
Art. 222 alin. (1) lit. a) nu isi gaseste aplicare in cazul in care asociatul s-a opus (prin vot negativ exprimat in cadrul adunarii generale) unei majorari a participatiei sale la capitalul social.
Dansa refuza sa-mi dea semnatura, asta nu inseamna ca actioneaza impotriva societatii (fara un nou pct de lucru soc nu poate functiona). Pentru excludere nu ma pot folosi de asta?
Nu se poate dispune excluderea din SRL a asociatului neadministrator, deoarece niciunul dintre cazurile de excludere pevazute de lege nu isi gaseste incidenţa.
Inactivitatea în societate şi atitudinea de indiferenţă a unor asociaţi nu poate constitui o cauză de excludere din SRL, deoarece această situaţie nu se regăseşte printre cele limitativ prevăzute de lege. Refuzul unor asociaţi de a conlucra la bunul mers al societăţii atinge însăşi affectio societatis, astfel că poate constitui doar o cauză de dizolvare a societăţii (Curte de Apel Iaşi, sectia comerciala, decizia nr. 128/1999).
Problema este practic ca eu am nevoie de semnatura asociatei X si pentru schimbarea punctului de lucru al societatii.
In mod obisnuit, schimbarea punctului de lucru nu reprezinta un caz de modificare al actului constitutiv al societatii (ipoteza in care, intr-adevar, ar fi fost necesara o hotarare a adunarii generale luata cu votul tuturor asociatilor, conform art. 192 alin. 2 LSC).
Prin urmare, hotararea cu privire la deschiderea unui punct de lucru se poate lua in conditiile prevazute de art. 192 alin. 1 LSC, respectiv prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale.