avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cumul salariu-pensie viceprimar
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cumul salariu-pensie viceprimar

Buna ziua!
Poate cumula pensia cu salariul un viceprimar ?
are pensie de peste 2500 lei .
Pun aceasta intrebare pt ca legea 329/2009 la cap 4 art. 17 prevede :
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Ori viceprimarul este ales local .
Luati in calcul si prevederile deciziei CC nr. 1414/2009 si prevedrile legii 215/2001 .
Cum interpretati ?
Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 19:45, 18 Aprilie 2010
Interpretarea e simpla :) Nu poate cumula pensia cu salariul, intrucat, derogarea de la legea 329/2009 se refera doar la acele persoane a caror mandat este stabilit expres prin Constitutie. mandatul de viceprimar/primar/consilier local/judetean, sunt stabilite prin lege, si nu prin Constitutie. :)
~ Conținut șters la cerere ~
MARIBEL_21 a scris:

Viceprimarul nu-si desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, nici raport de serviciu, nici in baza unui act de numire in functie ....deci nu contravine variantelor enumerate de art. 17 din Legea 329/2009. Viceprimarul este ales din randul consilierilor locali (care sunt validati in functie pe baza unui certificat doveditor al alegerii, eliberat de biroul electoral de circumscriptie). Alesii locali primesc indemnizatii , nu salarii ( din indemnizatie se retine doar impozitul pe venit si asigurarea de sanatate, .....nu se retine nici somaj, nici indemnizatie pentru pensii).
In consecinta , alesii locali nu se incadreaza in prevederile Legii 329/2009

No..pe bune? :O si ce ne facem daca legiuitorul, in nemernicia lui, ca un caine turbat( citez dintr-un film :P ) o prevazut in legea nr. 571/2003
"ART. 55
Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă." :)
~ Conținut șters la cerere ~
Poate la dvs. in zona.... pe aici, pe unde lucru io, cunosc 3 cazuri in care au fost pusi de opteze. Drept... diferite culori..... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viceprimarul poate cumula pensia cu salariul, chiar daca acesta depaseste salariul mediu brut pe economie? Andrusceac Paunel Andrusceac Paunel Este posibila cumularea salariului cu pensia de serviciu, in cazul viceprimarului ,chiar daca cuantumul pensiei este mai mare decat cel prevazut de L328/2009 ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 catalina77 catalina77 Buna ziua. Ma confrunt cu o problema si as avea nevoie de ajutor. Cum poate ramane o doamna pensionara, a carei pensie depaseste nivelul salariului mediu brut ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie*salariu ioananecula ioananecula Referitor la legea 329/2009 am si eu o nelamurire in sensul:un pensionar , fost cadru militar, cu pensie partial-anticipata, in valoare neta de 1100 ,poate ... (vezi toată discuția)