Buna ziua!
Intr-un contract de vanzare-cumparare pentru un imobil (la sat) la care pretul convenit intre vanzator si cumparator a fost de 38.000 lei, la sfarsitul contractului au fost trecute urmatoarele valori (redau cum imi aduc aminte, nu or fi exact cuvintele acestea, dar sensul e acelasi):
valoare expertizata: 19.100 lei
taxa notariala datorata de cumparator: 850 lei
impozit 2% datorata de vanzator: 760 lei
taxa intabulare pt. cumparator: 60 lei.
Au fost discutii intre vanzator si cumparator, pentru ca vanzatorul a sustinut ca trebuiau platiti toti banii de catre cumparator, iar acesta a refuzat, pentru ca cei 760 lei din sarcina vanzatorului erau impozitul care trebuia platit statului pentru suma primita in urma vanzarii, nicidecum nu erau cuprinsi in pretul contractului de vanzare-cumparare. As fi bucuroasa daca m-ati lamuri daca cumparatorul are sau nu dreptate, si de asemenea va rog sa-mi spuneti ce inseamna ,,valoarea expertizata'', este cumva acea valoare sub care nu se poate cobori atunci cand declari valoarea unui imobil pe care vrei sa-l vinzi? Multumesc mult.
Revin cu o precizare: cumparatorul este din alta localitate cu vanzatorul, iar inainte de a merge sa faca tranzactia l-a rugat pe vanzator sa mearga sa intrebe cam cat costa actele ca sa stie cati bani sa pregateasca. Nu stiu daca ar trebui sa spun asta insa a cerut vanzatorului sa spuna un pret mai mic la vanzarea casei decat cel la care se intelesesera. Vanzatorul a fost la notarul din localitatea sa, cu care se cunoaste bine - dupa propriile spuse - si a spus ca nu se poate mai putin de 38.000 lei, pentru ca asa sunt tarifele pentru zona in care era casa. De acolo vine nedumerirea mea: atunci ce inseamna ,,valoare expertizata 19.100'' ? Nu cumva este valoarea la care este incadrata casa la notar si la care putea fi facut contractul (cu taxe mai mici, evident)?
Cel mai recent răspuns:
ContSters126200 , utilizator
09:49, 14 Aprilie 2010