avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul si indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul si indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua

Am si eu o problema si nu reusesc sa-ii dau de capat.Am fost angajata pana in data de 08.03.2010(ulrima data in cartea de munca).cand firma si-a inchis activitatea chiar daca eram insarcinata in 5 luni la acea data.Am primit actele pentru a merge la somaj numai in data de 20.03.2010,aici misa spus ca mai am nevoie de o adeverinta de la finante care a fost eliberata in 30.03.2010,au fost sarbatorile,am mers in data de 07.04.2010 la somas pentru ca stiam ca daca in timp de 30 de zile de la desfacerea contractului nu am toate actele trebuie facuta luarea in evidenta chiar daca dosarul nu este complet.
In data de 13.04.2010cand am obtinut toate actele am mers din nou la somaj,Unde mi-au spus ca nu as mai beneficia de indemnizatia de crestere a copilului deoarece nu am reusit sa depun dosarul la somaj in luna martie si am 30 de zile descoperite,

Ce sa mai fac in cazul de fata?daca merg oricand luna aceasta o sa-mi inregistreze dosarul in cepand cu data de 07.04.2010.

Vroiam sa intru in somaj sa nu am intrerupere 12 luni pana nasc,si uite ce mi sa intamplat.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:56, 14 Aprilie 2010
1. In cele 12 luni necesare sunt permise si fractiuni de luna asa cum spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

2. E bine ca nu aveti o luna intreaga (de la 1 la 31).
3. Mergeti mai repede sa depuneti dosarul si apoi vedeti daca va incadrati in textul de lege de mai sus.
Si eu sunt exact in aceeasi situatie. De la ultimul loc de munca am data de 10.07 iar dosarul de somaj este depus cu data de 28.08. Ma pot incadra?
Cititi ce am scris mai sus si faceti socoteala ce fractiuni de luna aveti.
Daca as fi terminat dreptul as fi citit direct legile pe net si mai ales le-as fi inteles. Din pacate am terminat limbi straine, iar dreptul este "o limba" prea noua pt. mine. Multumesc frumos oricum.
flo1982:
1. Nici eu nu am terminat dreptul dar stiu sa citesc (asa cum sunt sigur ca stiti si dvs.)
2. Banuiesc ca cele 2 luni (iulie si august) se refera la anul 2009.
3. Intre 1 iulie si 9 iulie 2009 sunt 7 zile lucratoare din 23 de zile lucratoare ale lunii. Deci mai putin de jumatate din zilele lucratoare.
4. Intre 28 august si 31 august sunt 2 zile lucratoare din 21 zile lucratoare ale lunii. Tot mai putin de jumatate din zilele lucratoare.
5. Cum legea spune ca e permis ca o singura data sa fie o fractiune de luna cu mai putin de jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii rezulta ca nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.
6. Imi pare rau ca v-am dat un raspuns nefavorabil dar asta-i legea!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copil AIC71 AIC71 Buna ziua. As dori sa stiu daca in situatia mea voi primi indemnizatie de crestere copil. Este o situatie care iese putin din tipar datorita legislatiei si ... (vezi toată discuția)
Cine poate sa imi spuna daca beneficiez de ccc natysam_11 natysam_11 Buna seara Am si eu o nelamurire.care sunt conditiile pentru ccc? Ce acte sunt necesare pentru a stabili dreptul la ccc? eu sunt acum in somaj,am o ... (vezi toată discuția)
Se incadreaza la cic? cornelia radoi cornelia radoi buna ziua!va rog sa-mi mai raspundeti si mie la o intrebare(multumesc pt,raspunsurile pe care mi le-ati dat pana acum):daca cineva care pe 20 o7 2009 a incetat ... (vezi toată discuția)