buna ziua!va rog sa-mi mai raspundeti si mie la o intrebare(multumesc pt,raspunsurile pe care mi le-ati dat pana acum):daca cineva care pe 20 o7 2009 a incetat concediul pt.crestera copilului si de la aceasta data i-a incetat cim cu art 65(1)din codul muncii dar datorita intarzierii eliberarii de catre angajator a adeverintei pt somaj nu s-a incadrat in 30 de zile pt depunerea actelor de somaj,le-a depus pe 24 august 2009,si daca la ora actuala este somera si s-ar putea sa fie si insarcinata(nu stie sigur face diseara test de sarcina ca sa fie sigura)o sa poata sa ia cic?are intrerupere de pe 20.07 pana pe 24 o8,sau am citit ceva de fractiuni de luna sau...?multumesc mult pt.raspunsuri si pt.tot ce faceti pe forum!
Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art.4... (3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
multumesc pt.raspunsur d-le valeriu,dar nu prea ma pricep sa interpretez textul de lege asa ca va rog sa-mi spuneti daca se incadreaza sau nu.eu inteleg ca da.sau...nu?multumesc din suflet
1. In cele 12 luni care se iau in calcul si fractiunile de luna, cu conditia ca acestea sa aiba cel putin jumatate din zilele lucratoare ale lunii respective (aici intra luna iulie).
2. Pentru luna august se aplica alin.(5), deoarece se ia in calcul mai putin de jumatate din zilele lucratoare.
3. Deci poate intra in CCC si sa ia si indemnizatie.