Buna!eu o sa nasc in urmatoarele 2 saptamani si ma framanta de ceva vreme un lucru si sper sa ma ajutati cu un raspuns cat se poate de sigur,va rog.Acum sunt de o luna in concediul prenatal si lucrez la o firma din 18 mai 2009.Inainte de a lucra la aceasta firma am mai lucrat din data de 1 oct 2008 pana in data de 24 aprilie 2009 la o alta firma.Problema este ca nu stiu daca beneficiez de acea indemnizatie de 600 lei timp de 2 ani daca am avut acea intrerupere.
Daca in perioada de intrerupere (24 aprilie - 18 mai) erati in somaj, beneficiati de indemnizatie daca nu.....
Detalii gasiti in ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (*actualizată*), art. 1, alin. 1.
dar practic in luna mai dupa 1 pana pe 24 mai cand mi-a fost desfacut contractul de munca a fost o cotizatie presupun, nu?si de pe 18 mai pana la sfarsitul lunii eu cred ca s-a platit o cotizatie la stat.Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un raspun sigur?:(
Incercati sa vedeti daca va incadrati in prevederile Normei metodologice de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
(6) Cele 10 luni prevazute la art. 24 alin. (2) din ordonanta de urgenta se calculeaza ca stagiu de cotizare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.