avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate?

Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele urmatoare si mi s-a spus ca nu pot sa ma dea in somaj pentru ca firma nu are un an de activitate, dar eu am mai mult de 1 an de activitate cumulat. In cartea de munca este trecuta data de incetare la firma precedenta pe 22.06.2009 si inceperea noului loc de munca pe 09.07.2009, dar in contractul de munca este trecuta data de 01.07.2009. Tin sa mai mentionez ca firma precedenta este aceeasi firma la care lucrez doar ca s-a impartit in doua pe diferite domenii de activitate, si-au schimbat numele, punctul de lucru, aceeasi asociati si n-au facut continuitate ci ne-a pus sa semnam demisia. In acest caz pot sa primesc somaj?
Cel mai recent răspuns: katiushca , utilizator 10:16, 15 Aprilie 2010
Nu conteaza vechime firmei. Dv. trebuie sa va inceteze contractul pentru cauze neimputabile si sa aveti un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data concedierii.
Nu va da angajatorul in somaj. El trebuie doar sa va inceteze contractul de munca prin desfiintarea postului, adica cu art.65 lit 1.
Trebuie sa va elibereze adeverinta tip cu stagiul de cotizare la somaj (o gasiti pe site-ul ANOFM) pentru perioada lucrata si carnetul de munca inchis cu art. mentionat mai sus.
Pentru ca nu aveti 12 luni lucrate la acest angajator, trebuie sa luati si de la locul de munca anterior o adeverinta tip, completata cu lunile lucrate acolo (maxim 12).
Cu aceste 2 adeverinte, carnetul de munca si celelalte acte pe care le cer la somaj, mergeti si depuneti dosarul in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca, ca sa beneficiati de indemnizatie de la data la care ramaneti fara serviciu.
Am primit o surpriza de la aceasta firma, vor sa ne oblige sa semnam demisia, nu sa ne de-a preavizu de 20 zile lucratoare cum este scris in contract ca sa nu ne mai de-a salariul pentru ca nu au bani. din cate stiu sunt obligati sa ne de-a preaviz si sa lucram 20 zile lucratoare cu program de 4 ore pe zi pentru a cauta un nou loc de munca. La sfarsitul preavizului primim salariul normal (bineinteles pentru cele 20 zile lucratoare nu 22 cat are luna) sau redus?
1. Nimeni nu va poate obliga sa semnati o cerere de incetare a CIM sau o demisie.
Daca o faceti nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Daca angajatorul doreste sa plecati din unitate inseamna ca a desfiintat locul de munca si atunci trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii.
3. In acest ultim caz se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
In cazul compensatiei nu este trecut in contract si nu cred c-or sa ne dea, daca abia ne da salariul si ne certam cu ei sa ne de-a preavizul si din cate stiu ultimele 4 luni nu au platit datoriile la stat a salariilor, sper sa nu ne afecteze pe noi la somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj Vioreld Vioreld salutare. firma la care lucrez a concediat un angajat (desfiintare post) si acesta va lua somaj . eu ca firma trebuie sa anunt A.J.O.F.M.- ul? ce acte trebuie ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)