avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintarea postului,concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintarea postului,concedierea

Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa obligat de firma.As dori sa stiu ce acte ar trebui sa m-i se dea la semnat si care sunt conditiile legale pentru a nu semna ceva gresit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 8 Iunie 2009
de ce demisia? Daca vi se desfiinteaza postul si aveti cel putin 12 luni lucrate ar trebui sa beneficiati de somaj. Daca semnati demisia inseamna ca desfacerea CIM se face cu acordul partilor , drept urmare nu mai beneficiati de somaj. Reveniti pe forum cu mai multe detalii.
Situati e cam complicata.Initial m-au trimis in concediu de odihna si a doua zi m-au sunat sa merg sa-mi semnez demisia si le-am spus ce nu doresc si nu am cerut asa ceva.A treia zi m-au anuntat ca o sa ma dea in somaj.De aceea as vrea sa stiu pasii ce tra urmati in semnarea actelor,sa nu fac greseli .
Daca va dati demisia nu veti putea sa beneficiati de somaj, iar in cazul acesta semnati actul de demisie, si eventualele procese verbale de predare a documentelor si celorlalte bunuri pe care trebuie sa le restituiti societatii, precum si eventuala fisa de lichidare.
In rest...nimic.
1. Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului si nu se da la cererea angajatorului (art.79 din Codul muncii).
2. Fiind in CO nu sunteti obligata sa va prezentati la unitate decat daca va vi se face rechemare scrisa conform Codului muncii:
Art. 146 (2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
3. Fiind in CO nu puteti fi concediata, conform Codului muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
4. Sa nu semnati nici o demisie si nici o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii). In ambele situatii nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Daca este vorba de desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) atunci trebuie sa va dea un preaviz de 20 de zile lucratoare, prin instiintare in scris. Veti semna de primire si dupa cele 20 de zile vi se va inmana decizia de concediere.
6. Conform CCMUNN pe anii 2007-2010, in cazul concedierii aveti urmatoarele drepturi:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
7. De asemenea veti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator) in ultimele 24 de luni.
Mai contactati-ne sa ne spuneti ce se mai intampla!

Pai daca va da in somaj, numai primirea deciziei de concediere veti semna precum si celelalte aratate de mine mai sus

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa semnez in caz de concediere? georgika georgika Daca sunt concediata ce acte trebuie sa semnez?Numai decizia de concediere??? Pt ca firma mea umbla cu magarii in privinta asta....nu vor sa ne acorde ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post petronela78_m petronela78_m Buna seara, Inainte cu 3 saptamani, am fost anuntata verbal ca postul meu se va desfiinta, iar un alt post nu au care sa-mi-l ofere si in plus nu se mai fac ... (vezi toată discuția)