avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Buna seara,
Inainte cu 3 saptamani, am fost anuntata verbal ca postul meu se va desfiinta, iar un alt post nu au care sa-mi-l ofere si in plus nu se mai fac angajari in cadrul firmei datorita crizei financiare. Eu de atunci sunt in concediu medical. Nu am primit insa nici o hartie in scris. Ma intereseaza daca dupa terminarea concediului meu medical, in data de 18., (firma intra in concediu de iarna pe o perioada de 2 saptamani), imi poate fi desfacut contractul de munca, eu nemaibeneficiind de zile de concediu de odihna decat 2?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:38, 5 Decembrie 2008
Decizia de concediere pentru defiintarea postului trebuie sa fie emisa numai dupa efectuarea preavizului de 20 de zile lucratoare. Inainte de a se emite decizia, angajatorul trebuie sa instiinteze in scris pe salariat ca intra in preavizul prevazut de lege in cazul concedierii pentru desfiintarea postului.
Daca in perioada de preaviz, se intra in concediu medical termenul de preaviz se suspenda urmand a fi fi reluat dupa terminarea acestui concediu.
CO neeefectuat se compenseaza in bani la incetarea c.i.m. De asemenea, in perioada de preaviz se poate lua CO.
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri.
Cred ca nu m-am exprimat destul de clar. Teama mea este urmatoarea:desi nu a fost emisa inca decizia, in momentul in care se inchide fabrica pentru concediul de sarbatori, eu nemaiavand zile de concediu de odihna, decat doua, ar putea sa-mi desfaca contractul de munca prin neprezentare? Eu ma astept la orice e mai rau din partea lor. Sunt angajata lor de 8 ani jumate si in urma cu cateva luni de zile am fost asigurata de administratorul firmei personal sa nu-mi fac nici o problema iar acum resursele umane imi spun ca postul meu se desfiinteaza.
Aveti posibilitatea de a va prelungi concediul medical, daca aveti aceasta temere.
Nu au cum sa va desfaca c.i.m. disciplinar pentru absente nemotivate ... exista o procedura pe care trebuie s-o indeplineasca obligatoriu, astfel o astfel de decizie este lovita de nulitate absoluta.
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc,
Inca o intrebare as avea, in cazul in care se desfiinteaza postul si implicit si contractul meu de munca, ar insemna dupa cate am inteles, 20 de zile de preaviz+cel putin un salariu compensatoriu+somaj.
Se poate trimite o singura persoana in somaj sau trebuie un anumit nr. de persoane , sau sunt obligati sa-mi ofere un alt post care sa corespunda pregatirii mele?
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a oferi salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, în situaţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. Totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.

In somaj se poate trimite si o singura persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Preaviz in timpul concediului de odihna anew anew Mi s-a desfacut contractul de munca in timpul concediului de odihna. Angajatorul are dreptul sa desfaca contractul de munca in timpul concediului ... (vezi toată discuția)
Anuntarea preavizului verbal Marya STANCU Marya STANCU buna seara am si eu o problema referitor la disponibilizari si preaviz. lucrez la o firma de materiale de constructii si pe data de 22.11 2008 ni sa adus la ... (vezi toată discuția)