Cosmino a scris:
si toti angajatii mei(operatorii de sala) au fost pusi sa-si dea demisia cu art.55, cu acordul partilor!In acest caz se desfiinteaza si posturile?
In cazul demisiei, nu se mai desfiinteaza si posturile.
Nu ar mai avea sens.
Demisia si desfiintarea postului sunt doua maotive distincte de incetare a contractului individual de munca.
Demisia este un act unilateral al angajatului, si acesta nu poate fi constrans sa isi dea demisia. E ceva de genu: demisionez pentru ca asa vreau eu, salariat, sa nu mai lucrez aici. Este un act subiectiv, ce tine doar de dvs. si vointa dvs., nu de alte motive.
Daca va dati demisia, in primul rand nu veti putea beneficia de somaj.
In al doilea rand, demisia nu da dreptul la salarii compensatorii. Este adevarat ca vi se pot acorda compensatii sau prime, dar, daca, dupa ce va dati demisia, firma nu vrea sa va mai plateasca asa zisele compensatii, nu prea mai aveti ce sa faceti.
Exact la fel este si in cazul incetarii contractului prin acordul partilor (55b). (nu somaj, nu salariu compensator).
Desfiintarea postului este un moti obiectiv de concediere: nu tine de vointa dvs., ci de faptul ca angajatorul a decis sa desfiinteze postul pe care sunteti angajat.
In acest caz, dvs. nu trebuie sa demisionati, ci veti fi concediat.
Aveti dreptul la un preaviz de 20 zile lucratoare (ar trebui sa fiti anuntat in scris despre asta), in care veti lucra doar 4h/zi, si veti fi platit 8.
Aveti dreptul si la minim un salariu compensator.
Dupa concediere, puteti primi somaj, daca indepliniti si celelalte conditii.
Cosmino a scris:
Mentionez:
1 salariu compensatoriu datorita ca am semnat un act care suna asa(in cazul asta nu stiu daca mai pot cere mai multe salarii compensatorii):
"Modificari la CCM negociat la nivel de societate in vederea inregistrarii conform legii nr. 53/2001 si 130/1996 din codul muncii privind CCM" si care spunea :
"Salariatii afectati de masura concedierii pentru motive ce nu tin de persoana acestuia, pe langa masurile active de combatere a somajului benificiaza si de un salariu compensatoriu, indiferent de vechimea acestuia in companie".
Fii foarte atent aici: in ceea ca ai citat, scrie ca se primeste un salariu compensatoriu in cazul concedierii "pentru motive ce nu tin de persoana ta". Demisia tine de persoana ta!!
Singurul motiv care nu tine de persoana ta este desfiintarea postului. Nu iti da demisia.
In nici un caz (nici demisia, nici desfiintare post) nu vei primi concediul de odihna pe doai ani.
In ambele cazuri ar trebui sa ti se compenseze in banii concediul de odihna neefectuat, si sa ti se plateasca salariul inclusiv pe ultima zi lucrata.
Deci, pentru desfiintarea postului, eu zic ca, prin actul semnat, nu ai dreptul la mai mult de un salariu.
S-ar putea ca firma sa incerce sa va pacalesca sa va dati demisia, sau sa faceti cerere de incetare prin acordul partilor, tocmai ca sa nu va dea preaviz si salariu compensator.
Demsia este mult mai favorabila firmei, dar va dezavantajeaza.
De aceea eu zic ca ati putea sa incercati sa negociati ca, in cazul in care va dati demisia, sa vi se platesca (inainte sa semnati!) cel putin 3 salarii (poate si mai mult, fiindca veti pierde somajul). Daca nu, nu va dati demisia.