avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu preaviz sau nu!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu preaviz sau nu!!!

Companie:multinationala
Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat;
M-am angajat in mai 2008 pe postul de "Atendant" operator sala,apoi in septembrie 2008 am fost avansat la postul superior de "supraveghetor sala jocuri"!
Pe data de 1 aprilie 2009 am semnat cim pe o perioada de 3 luni considerata perioada de proba pentru postul de manager in functie de conducere!
Pe data de 1 iunie s-a reinnoit contractul pe o perioada nedeterminata!
Din cauza noii legi, probabil a casinourilor am primit notificarea ca sala se inchide pe data de 17.09.2009 si toti angajatii mei(operatorii de sala) au fost pusi sa-si dea demisia cu art.55, cu acordul partilor!In acest caz se desfiinteaza si posturile?
Momentan pana la evacuarea toatala a bunurilor din incinta inca lucrez pe acest post apoi va trebui sa aleg intre a-mi da demisia cu preaviz + 1 salariu compensatoriu!
Mentionez:
1 salariu compensatoriu datorita ca am semnat un act care suna asa(in cazul asta nu stiu daca mai pot cere mai multe salarii compensatorii):
"Modificari la CCM negociat la nivel de societate in vederea inregistrarii conform legii nr. 53/2001 si 130/1996 din codul muncii privind CCM" si care spunea :

"Salariatii afectati de masura concedierii pentru motive ce nu tin de persoana acestuia, pe langa masurile active de combatere a somajului benificiaza si de un salariu compensatoriu, indiferent de vechimea acestuia in companie".

Mentionez ca- de cand m-am angajat(mai 2008) nu mi-am luat concediu!
-am un salariu brut de 2811 ron.

Astept un sfat in aceasta situatie si ce este mai bine pentru mine sa fac in acest caz, sa-mi dau sau nu demisia!
Procedura in caz ca nu accept sa-mi dau demisia-ce am de castigat si ce am de pierdut!
Cat la suta reprezinta somajul / luna din salariul meu din contract si pe ce perioada pot lua acest somaj!
Pot lua acest somaj daca sunt la facultate?
In cazul demisiei voi primi un salariu comp+ concediu pe 2 ani calendaristici?

Imi cer scuze daca nu am fost destul de clar in ce am zis dar nu sunt in tema cu notiunile de legislatie!

O zi frumoasa...
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 14:59, 18 Septembrie 2009
Daca va dati demisia sau incetati raporturile de munca cu acordul partilor NU veti beneficia de salarii compensatorii.
Prevederea din CCM se refera la concedierea ptr motive ce nu tin de persoana salariatului, adica art. 65 (1) in cazul dvs.

In momentul in care ati semnat o demisie sau o incetare prin acordul partilor, acestea nu mai sunt motive ce nu tin de persoana salariatului. Dvs ati ales iar unitatea a fost de acord!.
Mai mult, pentru demisie sau plecare cu acordul partilor NU se primeste somaj.

Deci, nu semnati nici o hartie prin care dvs cereti, intr-un fel sau altul, sa incetati raporturile de munca.
In mod normal, angajatorul dvs trebuie sa va instiinteze ca intrati in preaviz de 20 zile lucratoare, timp in care puteti lucra 4 ore/zi si sa fiti platit norma intreaga, iar la sfarsit sa va dea o decizie de incetare cf prevederi art. 65 (1), salariul compensator, cartea de munca si o adeverinta ca sa va puteti inscrie la somaj.
Cosmino a scris:

si toti angajatii mei(operatorii de sala) au fost pusi sa-si dea demisia cu art.55, cu acordul partilor!In acest caz se desfiinteaza si posturile?

In cazul demisiei, nu se mai desfiinteaza si posturile.
Nu ar mai avea sens.
Demisia si desfiintarea postului sunt doua maotive distincte de incetare a contractului individual de munca.
Demisia este un act unilateral al angajatului, si acesta nu poate fi constrans sa isi dea demisia. E ceva de genu: demisionez pentru ca asa vreau eu, salariat, sa nu mai lucrez aici. Este un act subiectiv, ce tine doar de dvs. si vointa dvs., nu de alte motive.
Daca va dati demisia, in primul rand nu veti putea beneficia de somaj.
In al doilea rand, demisia nu da dreptul la salarii compensatorii. Este adevarat ca vi se pot acorda compensatii sau prime, dar, daca, dupa ce va dati demisia, firma nu vrea sa va mai plateasca asa zisele compensatii, nu prea mai aveti ce sa faceti.
Exact la fel este si in cazul incetarii contractului prin acordul partilor (55b). (nu somaj, nu salariu compensator).

Desfiintarea postului este un moti obiectiv de concediere: nu tine de vointa dvs., ci de faptul ca angajatorul a decis sa desfiinteze postul pe care sunteti angajat.
In acest caz, dvs. nu trebuie sa demisionati, ci veti fi concediat.
Aveti dreptul la un preaviz de 20 zile lucratoare (ar trebui sa fiti anuntat in scris despre asta), in care veti lucra doar 4h/zi, si veti fi platit 8.
Aveti dreptul si la minim un salariu compensator.
Dupa concediere, puteti primi somaj, daca indepliniti si celelalte conditii.

Cosmino a scris:

Mentionez:
1 salariu compensatoriu datorita ca am semnat un act care suna asa(in cazul asta nu stiu daca mai pot cere mai multe salarii compensatorii):
"Modificari la CCM negociat la nivel de societate in vederea inregistrarii conform legii nr. 53/2001 si 130/1996 din codul muncii privind CCM" si care spunea :
"Salariatii afectati de masura concedierii pentru motive ce nu tin de persoana acestuia, pe langa masurile active de combatere a somajului benificiaza si de un salariu compensatoriu, indiferent de vechimea acestuia in companie".

Fii foarte atent aici: in ceea ca ai citat, scrie ca se primeste un salariu compensatoriu in cazul concedierii "pentru motive ce nu tin de persoana ta". Demisia tine de persoana ta!!
Singurul motiv care nu tine de persoana ta este desfiintarea postului. Nu iti da demisia.
In nici un caz (nici demisia, nici desfiintare post) nu vei primi concediul de odihna pe doai ani.
In ambele cazuri ar trebui sa ti se compenseze in banii concediul de odihna neefectuat, si sa ti se plateasca salariul inclusiv pe ultima zi lucrata.

Deci, pentru desfiintarea postului, eu zic ca, prin actul semnat, nu ai dreptul la mai mult de un salariu.
S-ar putea ca firma sa incerce sa va pacalesca sa va dati demisia, sau sa faceti cerere de incetare prin acordul partilor, tocmai ca sa nu va dea preaviz si salariu compensator.
Demsia este mult mai favorabila firmei, dar va dezavantajeaza.
De aceea eu zic ca ati putea sa incercati sa negociati ca, in cazul in care va dati demisia, sa vi se platesca (inainte sa semnati!) cel putin 3 salarii (poate si mai mult, fiindca veti pierde somajul). Daca nu, nu va dati demisia.
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa aveti lucrate 12 luni in ultimile 24.Nu stiu exact ce doriti sa spuneti in legatura cu plecartea dvs.dar demisia si incetarea CM cu acordul partilor sunt doua moduri de incetare a contractului de munca total diferite:(prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care,printr-o notificare scrisa,comunica angajatorului incetarea c.i.m.,dupa indeplinirea unui termen de preaviz iar incetarea c.i.m. cu acordul partilor se produce ''ca urmare a acordului partilor,la data convenita de acestea)daca va dati demisia nu beneficiati de somaj iar daca incetati contractul de munca conform art.55 lit.b (cu acordul partilor)de asemeni nu beneficiati de somaj.Daca se desfiinteaza posturile dvs.trebuie sa va dea in somaj(adica sa va inceteze CM cu art.65 indice 10.
1. Desfiintarea posturilor nu se face prin demisie, ci prin decizia scrisa a angajatorului.
2. Din ceea ce spuneti nu este vorba despre demisia angajatilor ci de incatare a CIM cu acordul partilor.
3. Salariul compensatoriu se plateste numai angajatilor care au fost concediati, dar nu din vina lor(adica CIM inceteaza d.pv.d. disciplinar, demisie, acordul partilor).
4. Vi se va plati concediul acordat dar neefectuat pe anul trecut si pe anul in curs.

Cam atat va pot spune.
in cazul demisiei nu veti primi nici un salariu compensatoriu, intrucat conf. art78 CCM National ”La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi”
codul muncii spune asa ”Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă. ”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul compensatoriu, ferante ferante Buna ziua. Sunt prins in urmatoarea postura : preaviz acordat de angajator ( cf la Art. 65, alin. 1. “ Concedierea pentru motive care nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Somaj cu sau fara plati compensatorii andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati ... (vezi toată discuția)
Concediere / demisie beatedy beatedy Sunt angajata la o firma de un an si 3 luni. Situatia a inceput sa degenereze, astfel ca s-ar putea sa mi se puna in vedere sa demisionez (acest lucru il stiu ... (vezi toată discuția)