avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj cu sau fara plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj cu sau fara plati compensatorii

Buna ziua,
Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati compensatorii (un salar in avans sau ceva de genul asta), mentionez faptul ca lucrez la o firma privata si in contractul de munca nu este stipulat asa ceva.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:44, 3 Iunie 2010
1. Daca se desfiinteaza postul ocupat de dvs. inseamna ca veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii si veti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni din ultimele 24 de luni.
2. In contractul individual de munca nu sunt inscrise drepturile colective ale salariatilor ci numai cele individuale.
3. Drepturile colective sunt prevazute in contractele colective de munca (CCM).
4. Daca la nivel de unitate sau de ramura nu aveti CCM atunci se aplica prevederile CCMUNN (la nivel national) pe anii 2007-2010, din care va redau:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Aveti dreptul in conditiile CCMN (art. 78 " La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi")
Multumesc frumos ptr raspunsuri.
Angajatorul mi-a motivat desfiintarea postului prin faptul ca volumul de munca a scazut foarte mult, ca nu mai sunt comenzi, si in consecinta suntem prea multi angajati pentru situatia economica actuala.
Prin urmare cred ca m-as incadra la situatia "încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului", si as putea solicita o compensatie de un salariu, in afara drepturilor cuvenite la zi.
1. Scaderea volumului de munca = lipsa comenzi = desfiintarea postului = concedierea cu art.65 din Codul muncii = motiv ce nu apartine de salariat = indemnizatiedesomaj = plati compensatorii.
2. Faceti o cerere catre angajator sa va acorde un salariu compensator, in baza art.78 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
am trecut cam prin ce treceti dvs.
1) nu semnati decizia de concediere in nici un fel ( sa o trimita prin posta)
2) nu semnati nici cu acordul partilor = va dati singura afara
3) nu poti sa concediezi pe cineva decat ! pe motive profesionale sau disciplinar (minimum 3 avertismente) , ORI NU ESTE CAZUL LA DVS, altfel nici ca se poate (decat prin santaj psihologic, care functioneaza la oamenii cu psihologie de turma sau care sunt slabi de inger, santajabili sau cu "bun simt" si au frica de parton)
4) se pot face numai concedieri colective legale dar cu acordul salariatilor ( reprezentantilor )
5) exista niste limitari stricte ref. numar de salariati care pot fi dati afara...cititi exact in lege.. cum e cu concedierile colective
6) eu deja am castigat 99% un litigiu de munca pe motivul acesta....si cu toate ca am castigat postul inapoi si toate salariile am facut recurs sa imi dea si bonurile de masa (recursul e doar facut strategic ca sa ajung pe nulitate absoluta, deoarece nu stiam in ultima zi daca o sa depuna si ei recurs sau nu)
7) la mine au dat mai multi afara decat era LEGAL sa dea afara prin concedieri colective ( dar ei nu si-au cunoscut drepturile si au semnat aiurea, le-a luat dumnezeu mintile )

daca deja ati semnat din mila fata de angajator... , atunci adio...

societatea comerciala da faliment si tot trebuie sa va plateasca salariile dvs, numai apoi se desfiinteaza postul! altfel nu e legal ( decat concediere colectiva cu un numar limitat si foarte bine selectionat de angajati, deci pe criterii serioase - cine are copii, cine nu etc....)

nu va incalcati singura drepturile

dreptul la un loc de munca ( indiferent ce minte angajatorul )

criza nu este un motiv real si serios, criza trece si vine

sper ca acestea sunt vesti bune pt dvs.


Daca din greseala ati semnat si decizia de concediere NU AVETI DREPTUL NICI LA SOMAJ !

sacrificati salariul compensatoriu si mergeti pe banii de somaj si dati-l in judecata. Se merita..
Sa nu considerati mesajul nici consultanta juridica nici interpretare juridica si nici sa nu o interpretati astfel.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
ContSters83715, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)