avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu

Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de munca nu este prevazut! Inspectorul nostru de resurse umane spune ca daca nu scrie in ccm-ul nostru nu vom primi! dar din moment ce ccm la nivel national prevede minim un salariu compensatoriu , asta nu obliga firma sa ni-l ofere?? ca doar sunt concediata din motive care nu tin de mine, corect??
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
madalina85, utilizator
Cel mai recent răspuns: madalina85 , utilizator 16:06, 17 Iunie 2009
Da aveti dreptul la un salariu compensatoriu.
Indiferent ca este sau nu stipulat in CCM si indiferent de tipul concedierii (individuala sau colectiva) cf CCMUNN 2007-2010 art 78, TREBUIE sa primiti cel putin un salariu compensatoriu -->"ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Problema este cine va acorda suma compensatorie firme sau lichidatorul administrativ? Cert este ca odata cu ultimul salariu sau intr-o perioada scurta de timp trebuie sa primiti si suma compensatorie. Pe ultimul stat de plata pe care apareti va aparea si suma compensatorie.
Atata timp cat CCMUN prevede acordarea a un salariu compensator indiferent de dorinta sau posibilitatea angajatorului.
este indicat sa faceti dvs o cerere in acest sens.
dar daca nu se acorda acest salariu compensator, iar fostul angajat nu face contestatie la tribunal in termenul de 30 zile de la data comunicarii deciziei de concediere, mai are dreptulde a cere acest salariu?
Primul sfat este sa incercati sa obtineti acest drept acum, odata cu ultimul salariu pe care il primiti.
Puteti sa faceti o cerere in acest sens , documentata cu articolele din CCMUN care sustin acest drept al angajatilor concediati.
In acelasi timp puteti face o sesizare si la ITM privind acest aspect, ITM va face o verificare si va pune in vedere angajatorului sa respecte legea.

Daca nu il veti primi aveti un termen de 3 ani prin care puteti sa solicitati acesti bani in instanta, fiind un drept salarial nu este legat de termenul de contestare a deciziei de concediere.

Articole folositoare din CCMUN pe anii 2007-2010:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii?! LianaPin LianaPin Buna ziua, Am fost concediata de la o firma. As dorii sa stiu daca am dreptul la salarii compensatorii. Nu este vorba de concediere colectiva. Va ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary asi dori sa stiu si eu daca salariile compensatorii oferite pentru cei disponibilizati se pot oferi dupa anumite criterii,,,,,,mai exact mi s-a spus ca in ... (vezi toată discuția)