avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 65

Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile compensatorii?
De exmplu se raporteaza la salariul brut sau net?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 11 Aprilie 2009
La concediere se acorda salariatului cel putin un salariu compensatoriu alaturi de celelalte drepruri cuvinite in ultima luna de activitate , la care se poate adauga si plata concediului de odohna neefectuat.Este vorba de salarul net.
Beneficiati de salarii compensatorii numai daca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate (daca exista) sunt prevazute astfel de salarii in caz de concediere colectiva. In caz contrar , ar trebui in baza art.78 din CCM LA NIVEL NATIONAL 2007-2010 sa vi se acorde o compensatie echivalenta cu salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Art. 78 din Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Daca in contractul colecti de munca la nivel de unitate se prevede mai mult va raportati la acesta.
Se va acorda minim un salariu compensator. Daca aveti CCM la nivel de unitate sau de ramura , se vor acorda numarul de salarii prevazut in acestea (de exemplu, CCM la nivel de ramura comert prevede acordarea a 2 salarii compensatorii in afara de celelalte drepturi cuvenite).
GHITA FLORIN a scris:

Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile compensatorii?
De exmplu se raporteaza la salariul brut sau net?


Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri. Prin urmare. consider ca se raporteaza la salariul brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr.salarii compensatorii mihai69 mihai69 Buna seara , va rog sa-mi spuneti cate salarii compensatorii se acorda pt.ramura comert,intrucat la nivel de unitate nu exista ccm.Va multumesc (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii concediere art 65 cm amya1808 amya1808 Care va fi nivelul salariilor compensatorii cuvenite salariatilor, daca in perioada preavizului acordat pentru concediere datorata desfiintarii postului, ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)