avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala...Un sfat, va rog!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala...Un sfat, va rog!

Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este vorba de concediere individuala. In respectiva decizie nu se stipuleaza ca se va acorda acel salariu compensatoriu, conform legii.Am semnat decizia. Mentionez ca am lucrat intr-o companie de credite de consum din cadrul unei importante firme de pe piata electrocasnicelor si electronicelor. Un brand doar cu numele pentru ca nu isi respecta de fel angajatii. In cadrul magazinului, biroul de credite unde lucram (desi apartine de aceeasi firma) avea gestiune separata de cea a magazinului. Totodata, evidenta angajatilor se tinea separat. Doi dintre colegii din magazin au fost si ei dati afara. Ei insa au fost instiintati ca vor primi un salariu compensatoriu. Eu am sunat la HR sa intreb daca voi primi acest salariu compensatoriu, insa duduia de acolo m-a facut cu ou si otet: Ce treaba are C....cu A....??Adica ce daca firma la care lucrez face parte din acest grup? Mentionez ca acel contract de munca individual semnat la nivel de unitate nu prevede ca se dau sau ca nu se dau salarii compensatorii. Se mentioneaza ca angajatorul are obligatia de a acorda toate drepturile salariatului ce rezulta din legile aflate in vigoare. Din cate cunosc, in cazul in care contractul de munca individual nu prevede acest lucru se aplica contractul de munca unic la nivel national valabil 2007-2010, art 78. Aici se stipuleaza ca se acorda un salariu compensatoriu in cazul concedierii individuale din motive ce nu tin de pers salariatului. In acest caz de ce firma refuza sa respecte acest lucru? Isi pot motiva refuzul prin simpla replica: asa prevede politica firmei? Pot sa nu acorde acest salariu compensatoriu daca eu nu am semnat nicio hartie care sa stipuleze acest lucru?Cum pot sa obtin drepturile care mi se cuvin? Din punctul meu de vedere, aceasta firma trebuie sa acorde acest salariu compensatoriu. Au restructurat postul, m-au dat afara din motive ce nu tin de pers mea...Credeti ca am vreo sansa sa lupt impotriva acestei decizii?Mentionez ca e o firma mare si au o armata de juristi...Presupun ca vor gasi ceva prin care sa aiba castig de cauza.Care ar fi primul pas pe care ar trebui sa il fac?O plangere la ITM?
Sper sa ma ajutati cu un raspuns si sper ca nu v-am plictisit cu problema mea. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 22:37, 19 Ianuarie 2009
Faptul ca ati semnat inseamna ca v-a fost comunicata decizia. De la acest moment aveti 30 de zile pentru a o ataca in instanta. Competent este Tribunalul de la domiciliul dvs.
Sfatul meu este sa o atacati, aveti sanse intrucat ar fi trebuit sa primiti minim acel 1 salariu prevazut de CCM la nivel national. Ar fi bine sa va interesati daca exista CCM la nivel de ramura si CCM la nivel de unitate intrucat este posibil ca acestea sa cuprinda la plati compensatorii chiar mai mult decat atat. De asememnea, pentru acordarea platilor compensatorii se are in vedere si vechimea astfel incat este posibil sa sa fiti indreptatit chiar la mai mult.

Luati-va un avocat si atacati decizia, aveti sanse.

av. Ileana Schwarz
1. Decizia de concediere o puteti ataca in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la Tribunalul judetean in a carei raza teritoriala domiciliati.
2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Potrivit art.78 din CCMN, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
3. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
4. In caz de refuz de acordare a acestui salariu compensatoriu, va puteti adresa cu o sesizare ITM-ului sau va puteti adresa direct instantei de judecata.
Buna ziua,

Si eu ma aflu intr-o situatie similara cu cea discutata mai sus.
In data de 15 sept. 2008 angajatorul mi-a cerut sa imi depun demisia, in urma unei discutii mai aprinse. Nu mi-am depus demisia, in schimb l-am anuntat in scris ca sunt insarcinata. Dupa 5 zile am intrat in concediu medical pentru ca aveam probleme cu sarcina. In timpul concediului medical am primit o instiintare prin care angajatorul ma instiinta ca imi desfiinteaza postul din motive ce nu tin de pers. angajatului (art. 65) , ca ma aflu in preaviz de 20 zile lucratoare si ca imi ofera un alt post - era vorba de un salariu mult mai mic si de un post inferior celui ocupat inainte de acest incident. La revenirea din concediul medical (pierdusem sarcina), am renuntat in scris la postul oferit si am efectuat preavizul, cu mentiunea ca am informat angajatorul in scris ca ma voi prezenta la servici 4 ore pe zi, cf. art 74 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. In ultima zi a preavizului am depus o solicitarea pentru acordarea unei plati compensatorii cf art 78 din acelasi Contract colectiv..... Angajatorul mi-a transmis ca societatea dansului nu acorda asa ceva. Dupa incheierea preavizului, la lichidare am primit drepturile salariale cuvenite, cu exceptia acestei plati compensatorii.
Intrebarile mele sunt:
- am dreptul la plata compensatorie dc angajatorul mi-a oferit un post pe care eu l-am refuzat?
- cum se calculeaza acest salariu compensatoriu raportat la salariul pe care l-am avut in cadrul acestei societati? Mentionec ca vechimea mea totaal in munca este de 6 ani si 4 luni, iar vechimea la acest ultim angajator este de 7 luni.-- ce pasi trebuie sa urmez pentru obtinerea platii compensatorii? Sa fac o adresa in scris catre angajator in care sa amintesc despre solicitarea mea referitor la plata compensatorie, sa comunic termenul pana la care tr sa imi acorde acest drept si sa mentionez ca in cazul in care nu va da curs solicitarii mele ma voi adresa instantiei de judecata? La ITM nu cred ca are rost sa ma adresez......prieteni, cunostinte.....intelegeti!
Multumesc anticipat! Astept cu nerabdare raspunsurile voastre!
Multumesc mult pentru raspunsurile d-voastra! M-am informat ! Societatea la care am lucrat nu are contrac colectiv de munca la nivel de unitate. Astfel, ar trebui sa se aplice contractul de munca unic la nivel national, art 78, care stipuleaza acordarea acelui salariu compensatoriu. Pentru mine este clara treaba...Insa angajatorul...Am luat legatura din nou cu persoana de la HR si mi-a comunicat ca nu se stie pana la aceasta ora daca se va acorda sau nu acest salariu compensatoriu? Cum poate inca sa mai existe dubii daca este clara situatia...? Ultimile mele drepturi banesti le voi primi in data de 15 februarie.Atunci ar trebui sa mi se acorde si acel salariu compensatoriu...Daca nu se va acorda la acea data va fi prea tarziu sa atac aceasta decizie in instanta?
O alta problema este aceea ca nici pana la aceasta ora nu mi s-a trimis cartea de munca. Sediul societatii este la Bucuresti. Decizia de incetare a contractului de munca este din 3 ian 2009. Din cele discutate cu acea doamna de la HR am inteles ca nu s-a inregistrat respectiva decizie la ITM Bucuresti (avand in vedere ca este o perioada aglomerata datorata numeroaselor restructurari). Problema este ca vreau sa imi depun dosarul de somaj si stiu ca trebuie sa ma incadrez in acele 30 de zile calendaristice. Ce sa fac in aceasta situatie? O sa pierd acel ajutor de somaj din cauza acestei intarzieri? Sau se vor considera 30 de zile din momentul in care se va inregistra respectiva decizie la ITM Bucuresti?
Multumesc anticipat...
Decizia de concediere se ataca in termen de 30 de zile de la data comunicarii (data cand ati primit-o) la Tribunalul judetean de care apartineti cu domiciliul.
Odata cu plata ultimelor drepturi salariale , ar trebui sa primiti si acel salariu compensator acordat in baza CCMN. In caz contrar, depuneti fie o sesizare la ITM, fie o actiune in justitie.

In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii contractului individual de munca ,daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data sau daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Restructurare post 3l3na 3l3na buna ziua, lucrea de un an, iar momentan din cauze economice postul pe care lucrez (secretara)a fost restructurat. stiu caam dreptul la un salar ... (vezi toată discuția)