avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala...Un sfat, va rog!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala...Un sfat, va rog!

Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este vorba de concediere individuala. In respectiva decizie nu se stipuleaza ca se va acorda acel salariu compensatoriu, conform legii.Am semnat decizia. Mentionez ca am lucrat intr-o companie de credite de consum din cadrul unei importante firme de pe piata electrocasnicelor si electronicelor. Un brand doar cu numele pentru ca nu isi respecta de fel angajatii. In cadrul magazinului, biroul de credite unde lucram (desi apartine de aceeasi firma) avea gestiune separata de cea a magazinului. Totodata, evidenta angajatilor se tinea separat. Doi dintre colegii din magazin au fost si ei dati afara. Ei insa au fost instiintati ca vor primi un salariu compensatoriu. Eu am sunat la HR sa intreb daca voi primi acest salariu compensatoriu, insa duduia de acolo m-a facut cu ou si otet: Ce treaba are C....cu A....??Adica ce daca firma la care lucrez face parte din acest grup? Mentionez ca acel contract de munca individual semnat la nivel de unitate nu prevede ca se dau sau ca nu se dau salarii compensatorii. Se mentioneaza ca angajatorul are obligatia de a acorda toate drepturile salariatului ce rezulta din legile aflate in vigoare. Din cate cunosc, in cazul in care contractul de munca individual nu prevede acest lucru se aplica contractul de munca unic la nivel national valabil 2007-2010, art 78. Aici se stipuleaza ca se acorda un salariu compensatoriu in cazul concedierii individuale din motive ce nu tin de pers salariatului. In acest caz de ce firma refuza sa respecte acest lucru? Isi pot motiva refuzul prin simpla replica: asa prevede politica firmei? Pot sa nu acorde acest salariu compensatoriu daca eu nu am semnat nicio hartie care sa stipuleze acest lucru?Cum pot sa obtin drepturile care mi se cuvin? Din punctul meu de vedere, aceasta firma trebuie sa acorde acest salariu compensatoriu. Au restructurat postul, m-au dat afara din motive ce nu tin de pers mea...Credeti ca am vreo sansa sa lupt impotriva acestei decizii?Mentionez ca e o firma mare si au o armata de juristi...Presupun ca vor gasi ceva prin care sa aiba castig de cauza.Care ar fi primul pas pe care ar trebui sa il fac?O plangere la ITM?
Sper sa ma ajutati cu un raspuns si sper ca nu v-am plictisit cu problema mea. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 22:37, 19 Ianuarie 2009
Raspuns pentru user Roxelle...

Daca spuneti ca l-ati informat in scris ca ca sunteti insarcinata, nu putea sa va concedize, indiferent de motive!Trebuia sa atacati decizia in 30 de zile de cand v-a fost comunicata!ba mai mult, daca erati in concediu medical, contractul de munca era suspendat...deci nu putea sa dispuna concedierea!!!!Pacat ca nu va cunoasteti drepturile...si nu ati intrebat mai devreme.

daca ati iesit din termenul de atacare a deciziei..ceea ce banuiesc ca s-a intamplat de vreme ce spuneti ca la 15.09 a inceput toata povestea, nu va ramane decat sa solicitati acest salariu compensatoriu pe calea unei actiuni in justitie in atragerea raspunderii angajatorului cu obligarea la acordarea salariului compensatoriu...este obligat sa va acorde acest beneficiu ...nu poate spune ca el nu acorda....

solicitati ajutor calificat. Cuantumul acestui salariu compensatoriu este acelasi cu cel avut in contractul individual de munca.


Competenta judecarii cererii revine Tribunalului de la domiciliul dvs.Aveti sanse, este dr. dvs.

av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Restructurare post 3l3na 3l3na buna ziua, lucrea de un an, iar momentan din cauze economice postul pe care lucrez (secretara)a fost restructurat. stiu caam dreptul la un salar ... (vezi toată discuția)