avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot primi indemnizatie de somaj?(1)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot primi indemnizatie de somaj?(1)

Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive necunoscute....fiind instiintati de acest lucru print-o cerere de preaviz care suna cam asa "Avand in vedere reorganizarea activitatii societatii,va comunicam ca incepand cu data de 2.12.2009 sunteti in perioada de preaviz in conformitate cu prevederile art.73 alin1.din Legea nr.53/2003 (codul Muncii)urmand ca incepand cu data de 31.12.2009 sa incetati activitatea in cadrul societatii nostre conform art.65 alin.1 din Legea nr 53/2003 (codul Muncii).Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul individual de munca"'.
Cam in asa fel suna preavizul pe care l-am primit si nu numai eu ci tot colectivul acelei firme!Intrebarea mea este urmatoarea:Daca nu vom semna aceasta cerere ce se poate intampla?si dupa cum bine puteti observa sunt citate decta drepturile pe care le avem numai in perioada preavizului si nu si dupa acest preaviz!Exista posibilitatea sa primim un salariu compensator+ somaj daca va fii o concediere individuala?S-au daca va fii una colectiva care sunt avantajele.......Oricum cererea este una individuala chiar daca toti am primit-o!Astept raspuns :).Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 3 Decembrie 2009
Sa inteleg ca nu aveti Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate ?
Cati salariati sunteti ?
Daca in toata firma sunteti mai putini de 21 nu poate fi considerata concediere colectiva .

Art 78 , alineatul (1) din CCMUNN prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Daca este concediere colectiva , compensatiile primite pot fi mai mari de un salariu , in functie de prevederile contractelor la nivel de ramură .
Semnatura dvs.pe preavizul de 20 de zile in cazul concedierii conf.art.65 cm este de luare la cunostinta intru-cat este un act decizitional unilateral apartinand angajatorului.
In timpul acestui preaviz aveti dreptul sa munciti numai 4 ore/zi sau 20 ore/saptamana si sa primiti drepturile salariale intregi(incusiv bonuri de masa daca acestea vi se dadeau in mod normal).
Sfatul meu este sa semnati preavizul, sa insistati sa vi se dea carnetul de munca si adeverinta pentru somaj si abia dupa ce le aveti sa cereti angajatorului sa va plateasca toate drepturile banesti ( salariale la zi, c/valoarea zilelor de concediu neefectuate si plata compensatorie).
1. Nu este o "cerere", este o scrisoare prin care sunteti anuntata ca sunteti in preaviz dupa care veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului). Acest articol inseamna concediere individuala.
2. In perioada preavizului sunteti sub CIM cu firma deci trebuie sa respectati programul.
3. Daca nu semnati de primire va fi pusa scrisoarea prin posta si se va considera ca ati fost anuntata.
4. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea activitatii conform art. 65, alin. (1) codul muncii Dana Dav Dana Dav Spuneti-mi va rog, ca si angajat cum trebuie procedat pentru a beneficia de compensatia de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la ... (vezi toată discuția)
Durata zilei de munca in cazul concedierii Nelia2583 Nelia2583 In situatia in care contractul de munca inceteaza potrivit art 65 din CM - din motive obiective, ce nu tin de persoana salariatului, in perioada de preaviz de ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters171462 ContSters171462 Buna ziua , Am si eu o intrebare . Firma la care lucrez m-au anuntat ieri ca nu ma mai vor pe postul de Asistent Manager pe motiv ca nu mai vor sa ... (vezi toată discuția)