avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere

Buna ziua ,

Am si eu o intrebare . Firma la care lucrez m-au anuntat ieri ca nu ma mai vor pe postul de Asistent Manager pe motiv ca nu mai vor sa colaboreze pe mine.Acum ei ma obliga pe mine sa imi dau demisia ceea ce nu mi se pare corect,pentru ca ei pur si simplu vor sa scape de mine fara a avea dreptul la somaj in caz ca in 15 zile lucratoare nu imi gasesc nimic,iar daca le cer salerii compensatoare clar ca nu le voi primii pt ca nici salarile nu le mai da la timp:(.
Va rog ajutati-ma nu stiu ce sa fac sunt disperata
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 7 Octombrie 2010
1. Legal, nu va poate obliga sa demisionati.
2. In nici un caz sa nu aveti dvs. initiativa de incetare a CIM. Lasati pe angajator sa aiba aceasta initiativa.
3. Daca vor sa scape de dvs. pot, pur si simplu, sa desfiinteze locul de munca ocupat de dvs. si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii.
4. In cazul concedierii cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), angajatorul trebuie sa respecte si prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Tineti-ne la curent cu ce se intampla! Intrati tot pe acest topic pentru a avea continuitate in discutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc stefy_kry stefy_kry Am si eu o problema , si anume: eu pe data de 22 august termin cic , am fost de am depus cererea de intoarcere la servici iar patronul mi-a spus ca nu ma mai ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa-mi semnez demisia Niculescu C-tin Ilie Niculescu C-tin Ilie sunt electrician intr-o societate comerciala cu contract de munca nedeterminat.Am fost in concediu medical si cand m-am intors la servici angajatorul mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Concediere individula aijin aijin Buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii in cazul unei concedieri individuale? Daca desfiintez un post pentru ca pur si simplu nu mai am nevoie de postul ... (vezi toată discuția)