avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individula
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individula

Buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii in cazul unei concedieri individuale? Daca desfiintez un post pentru ca pur si simplu nu mai am nevoie de postul respectiv, trebuie sa dovedesc cumva ca nu mai am nevoie? Este de ajuns hotararea Consiliului de Administratie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 20 Octombrie 2010
1. Este suficienta hotararea C.A., motivata prin scaderea activitatii, scaderea vanzarilor, scaderea incasarilor, diminuarea comenzilor etc.
2. In baza acestei hotarari, prin care se desfiinteaza unul sau mai multe locuri de munca, procedati la concedierea cu art.65 din Codul muncii, cu respectarea prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Idee este urmatoarea: se doreste concedierea unei persoane( sotia fostului administrator). Angajarea sa oricum a fost mai mult de forma, eu care sunt la personal nu stiu ce face.Functia ocupata este de asistent manager. Acum este un alt Presedinte al Consiliului de Administratie, care considera ca nu mai are nevoie de postul acesta. Pot sa invoc doar faptul ca nu mai este necesara mentinerea sa?Nu pot invoca scadere economica, scaderea vanzarilor, nu este cazul.
1. Atunci C.A. sa hotarasca, pentru eficientizarea activitatii, conceperea unei noi organigrame in care postul de asistent manager nu se mai regaseste. Respectivele atributiuni de serviciu nu acopera 8 ore pe zi si pot fi indeplinite de alte persoane, cu alte functii sau, pur si simplu, acele atributiuni nu ami sunt de folos unitatii.
2. Apoi continuati cum am spus mai sus.
Motivul ca nu mai este nevoie de acel post , nu prea sta in picioare in cazul unei actiuni in instanta .... concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului presupune existenţa caracterul efectiv al desfiinţării şi a cauzei reale şi serioase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ContSters171462 ContSters171462 Buna ziua , Am si eu o intrebare . Firma la care lucrez m-au anuntat ieri ca nu ma mai vor pe postul de Asistent Manager pe motiv ca nu mai vor sa ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru cei care au beneficiat de subventie adelina19 adelina19 Buna ziua, Am si o o mare nelamurire! Am fost angajata exact cum am terminat liceul, firma a beneficiat de subvantie de pe urma aceasta,am 2ani si jumatate de ... (vezi toată discuția)