avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata zilei de munca in cazul concedierii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata zilei de munca in cazul concedierii

In situatia in care contractul de munca inceteaza potrivit art 65 din CM - din motive obiective, ce nu tin de persoana salariatului, in perioada de preaviz de minim 15 zile, angajatul are dreptul de a munci doar 4 ore pe zi? In acest sens, trebuie formulata o cerere, dupa primirea deciziei de concediere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 25 Iunie 2009
In cazul concedierii trebuie sa fiti notificata si sa vi se spuna ca perioada de preaviz este de 20 zile . In aceste 20 zile puteti sa lucrati 4 ore si 4 sa va cautati de munca si sa primiti un salariu compensator ( sau in functie de CCM-ul pe care il urmeaza unitatea).
Aveti dreptul la 4/zi ore de munca, fara sa vi se diminueze salariul.
Puteti insa sa faceti o notificare scrisa angajatorului punandu-i in vedere acest fapt.
Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata program de lucru in timpul preavizului simona_iunie simona_iunie Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca in codul muncii este prevazuta o durata a programului de lucru de 4 ore, in timpul preavizului datorat concedierii ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala balint lucia balint lucia Patronul unei irma vrea sa concedieze o persoana pe motiv ca i se desfiinteaza locul de munca.Va rog sa ma ajutati caci nu stiu exact cate zile de preaviz se ... (vezi toată discuția)