avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediere individuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediere individuala

Patronul unei irma vrea sa concedieze o persoana pe motiv ca i se desfiinteaza locul de munca.Va rog sa ma ajutati caci nu stiu exact cate zile de preaviz se acorda persoanei respective si daca trebuie sa lucreze opt ore pe zi sau doar 4 ore pe zi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 4 Decembrie 2010
In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Conform CCMN 2007-2010, se acorda 20 de zile preaviz, si poate profita de 4 ore zilnic pentru a-si cauta de lucru in alta parte.
Din CCMUNN peanii 2007-2010:

Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul in timpul preavizului marchadora marchadora ce drepturi am daca sunt in preaviz din pana in data de15 sept 2010?in legatura cu programul de lucru,ca la noi se sta mai mult de 8 ore.daca nu ma supun ... (vezi toată discuția)
Trimis in somaj miha12ella miha12ella Beneficiez de salarii compensatorii la trimiterea in somaj cu art. 65(1) ?Mentionez ca lucrez in prestari servicii. (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)