Spuneti-mi va rog, ca si angajat cum trebuie procedat pentru a beneficia de compensatia de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi, ca urmare a incetarii activitatii conform art 65.al.1. Angajatul cum trebuie sa formuleze catre angajator cererea acestui drept. Daca e vorba de o anumita lege va rog sa-mi spuneti care e aceasta.
Multumesc.
1. Angajatorul ar trebui sa va acorde acest salariu compensator fara sa faceti cerere, in baza art.78 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. Puteti sa faceti cerere, in baza celor de mai sus.
3. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Daca am luat la cunostinta, semnand preavizul de 20 zile angajatorul poate ameninta intr-un fel anume? Daca fac o cerere cerandu-i acest salariu compensator( dreptul meu) considerati ca pot fi repercursiuni vis-a- vis de aceasta incetare a activitatii.
multumesc.
1. Nu pot sa stiu ce are in cap angajatorul dvs. Normal ar fi sa nu aveti urmari neplacute pentru cererea dvs. Incercati intai verbal, sa vedeti ce spune.
2. Termenul de prescriptie a salariului compensator este de 6 luni de la data concedierii. Daca vreti asteptati sa primiti decizia de concediere si apoi ii cereti banii. Daca nu ii da, il dati in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigati sigur.