avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetarea activitatii conform art. 65, alin. (1) Codul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetarea activitatii conform art. 65, alin. (1) Codul muncii

Spuneti-mi va rog, ca si angajat cum trebuie procedat pentru a beneficia de compensatia de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi, ca urmare a incetarii activitatii conform art 65.al.1. Angajatul cum trebuie sa formuleze catre angajator cererea acestui drept. Daca e vorba de o anumita lege va rog sa-mi spuneti care e aceasta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:22, 13 August 2010
1. Angajatorul ar trebui sa va acorde acest salariu compensator fara sa faceti cerere, in baza art.78 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. Puteti sa faceti cerere, in baza celor de mai sus.
3. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca am luat la cunostinta, semnand preavizul de 20 zile angajatorul poate ameninta intr-un fel anume? Daca fac o cerere cerandu-i acest salariu compensator( dreptul meu) considerati ca pot fi repercursiuni vis-a- vis de aceasta incetare a activitatii.
multumesc.
1. Nu pot sa stiu ce are in cap angajatorul dvs. Normal ar fi sa nu aveti urmari neplacute pentru cererea dvs. Incercati intai verbal, sa vedeti ce spune.
2. Termenul de prescriptie a salariului compensator este de 6 luni de la data concedierii. Daca vreti asteptati sa primiti decizia de concediere si apoi ii cereti banii. Daca nu ii da, il dati in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigati sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Cristi_25 Cristi_25 Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma ... (vezi toată discuția)