avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

salariu compensatoriu

Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma isi va restrange activitatea si vom fii dati in somaj incepand din octombrie intrebarea mea este :NOI PUTEM BENEFICIA DE ACEL SALARIU COMPENSATOR ???DE LA FIRMA NI SA SPUS CA NU PUTEM BENEFICIA DE SALARIU COMPENSATOR DEOARECE NU AVEM CONTRACT COLECTIV DE MUNCA SI CA FIRMA ARE UN NUMAR PREA MIC DE ANGAJATI (7 PERSOANE) Am sanse de a primi acest salariu compensatoriu si daca da, cum? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 26 Octombrie 2010
Aveti dreptul la un salariu compensator, daca vi se refuza il puteti obtine in justitie.
1. CCMUNN se aplica tuturor angajatorilor si salariatilor din tara, indiferent de numarul de salariati ai angajatorului sau de inexistenta unui CCM la nivel de unitate.
2. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Faceti o cerere catre angajator, in baza textului de lege de mai sus, iar daca nu primiti banii il puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Termenul de prescriptie pentru acordarea salariului compensator este de 6 luni de la data concedierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu dorcea alina dorcea alina buna ziua.as dori sa stiu daca beneficiez de salariu compensatoriu avand in vedere ca in cim nu este specificat acest lucru si firma nu are ccm (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu sorin_zabreanuy sorin_zabreanuy buna ziua! am si eu o intrebare si anume daca sant demis am dreptul la salariu compensatoriu. mentionez ca firma este in insolventa dar inca nu s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Trimis in somaj miha12ella miha12ella Beneficiez de salarii compensatorii la trimiterea in somaj cu art. 65(1) ?Mentionez ca lucrez in prestari servicii. (vezi toată discuția)