buna ziua!
am si eu o intrebare si anume daca sant demis am dreptul la salariu compensatoriu. mentionez ca firma este in insolventa dar inca nu s-a hotarat reorganizare sau faliment.
1. In Codul muncii nu exista procedura demiterii.
2. Precizati mai clar care este articolul din Codul muncii conform caruia ati incetat raprturile de munca.
3. Daca sunteti concediat din motive neimputabile dvs. veti primi salariu compensator.
4. Din ce relatati se pare ca este vorba de desfiintarea locului de munca (art.65 din Codul muncii) ceea ce inseamna ca nu va este imputabila concedierea.
am fost dat afara pe motiv ca s-a desfiintat postul deci nu au ce sa-mi impute.
ei refuza sa-mi dea salariu compensatoriu pe motiv ca sant in insolventa.
puteti sa-mi spuneti si mie in baza carei legi le pot cere salariu compensatoriu?
multumesc!
1. Inseamna ca ati fost concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
2. Fiind o concediere din motive neimputabile dvs. beneficiati de prevederile CCCUNN pe anii 2007-2010 sau CCMUNN pe anii 2011-2014:
CCMUNN:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
3. Nu conteaza ca unitatea este in insolventa. Daca nu va da banii o puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Art 65 alin. 1?
helenita
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)