avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intoarcere la munca dupa concediul de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului

speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la munca).
1- are voie sa faca lucrul asta ,de indata ce ma intorc din concediul de creterea copilului?
2- daca ar avea voie sa faca asta, eu as mai indeplini conditiile legale de a intra direct in somaj? VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:20, 19 Aprilie 2010
Nu va poate concedia o perioada de pana 6 luni de la data la care va intoarceti la munca - art 21 Codul muncii decat in caz de reorganizare sau faliment!
Ati putea intra in somaj numai daca veti inceta activitatea pt motive neimputabile dvs.
Daca veti fi concediata va trebui sa mergeti la servici pe perioada preavizului de 20 zile lucratoare.
La revenirea din concediul de crestere a copilului (pentru care se face o cerere de reluare a activitatii), se reia activitatea in baza aceluiasi contract de munca, iar daca postul a fost desfiintat , angajatorul are dreptul sa inceteze contractul salariatei prin concediere individuala.
Obligatiile angajatorului constau doar in : acordare de preaviz de concediere( 20 de zile lucratoare) si acordare a cel putin 1 salariu compensatoriu.
Puteti intra si in somaj dupa incetarea contractului.
Obligatia de mentinere a contractului inca 6 luni de la reluarea activitatii nu se aplica concediului de crestere a copilului ! Se aplica la revenirea din concediul de risc maternal, conform OUG 96/2003 art. 21
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
Art.76 (3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

2. Dar puteti fi concediata daca se desfiinteaza postul ocupat de dvs. In acest caz trebuie ca angajatoprul sa respecte prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) puteti beneficia de somaj daca aveti 12 luni lucrate (cele lucrate inainte de CCC pana la 2 ani adunate cu cele lucrate dupa CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc? luminitah luminitah Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj? (vezi toată discuția)
Intoarcere din concediu crestere copil roxana.alecsa roxana.alecsa Buna ziua, M-ar interesa sa stiu ce obligatii are firma la care sunt angajat in momentul intoarcerii mele la munca din concediul de maternitate, adica este ... (vezi toată discuția)