avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC?

Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 19 Noiembrie 2010
Da, se considera perioada asimilata la vechime.
soficu cristina:
Perioada de CCC este considerata vechime in munca pentru acordarea unor drepturi (cum ar fi sporul de vechime), este stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru pensie dar nu este perioada de cotizare la somaj deci nu se ia in calcul pentru indemnizatia de somaj.

luminitah:
1. La incetarea CCC pana la 2 ani faceti cerere catre angajator de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Daca angajatorul nu mai are nevoie deserviciile dvs. va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Daca se va intampla asa angajatorul trebuie sa respecte si prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
4. Cele 12 luni necesare pentru somaj (si care se trec in adeverinta tip) sun formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC si se completeaza (pana la 12) cu lunile lucrate inainte de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? bubucrina bubucrina daca am iesit din concediul de crestere a copilului mai am dreptul la somaj? la somaj mi s-a spus ca, concediul nu se baga vechime De ce oare ? acum am ramas ... (vezi toată discuția)
Dupa ccc pot beneficia de somaj? vaida valentin vaida valentin buna ziua pe data de 23.09.2010 trebuia sa incep munca dupa ce am stat acasa cei 2 ani de cic,cand am fost la mine la servici sa ma interesez cand incep au ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa -salariati Anacrsitina Anacrsitina Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez cu cei doi salariati pe care ii are firma (la care sunt insp.R.U ) din care unul are contract suspendat ... (vezi toată discuția)