avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

am dreptul la somaj?

daca am iesit din concediul de crestere a copilului mai am dreptul la somaj? la somaj mi s-a spus ca, concediul nu se baga vechime De ce oare ?
acum am ramas si fara loc de munca si fara soamj
Va rog mult sa imi da-ti un sfat
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:34, 7 Septembrie 2010
1. Din OUG 148/2005:
Art.18...
(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

2. Daca ati terminat CCC pana la 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in ba aceluiasi CIM.
3. Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile dvs. poate desfiinta postul si va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
4. In acesta situatie puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Pentru asta trebuie sa va completeze adeverinta tip pentru somaj cu salariile pe cele 12 luni necesare calcularii indemnizatiei de somaj.
6. Cele 12 luni sunt formate din lunile lucrate dupa CCC si se completeaza (pana la 12 luni) cu lunile lucrate inainte de CCC.
7. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.
8. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii angajatorul trebuie sa respecte si prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc? luminitah luminitah Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj? (vezi toată discuția)
Revenire din concediul pentru cresterea copilului oanacimb oanacimb Buna ziua, Sunt in concediu pt cresterea copilului pana la data de 17.08.2010. Din cauza situatiei financiare dificile, firma unde am CIM si-a restrans (dar ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa -salariati Anacrsitina Anacrsitina Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez cu cei doi salariati pe care ii are firma (la care sunt insp.R.U ) din care unul are contract suspendat ... (vezi toată discuția)