avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii firma in insolventa -salariati
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

firma in insolventa -salariati

Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez cu cei doi salariati pe care ii are firma (la care sunt insp.R.U ) din care unul are contract suspendat pentru crestere copil,in situatia in care din luna 8 septembrie firma a intrat in insolventa, copilul implineste 2 ani pe 26 septembrie si amandoi salariatii vor sa iasa in somaj.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:45, 19 Septembrie 2010
1. Le faceti incetarea CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului datorita insolventei).
2. Incetarea CIM cu acest articol le permite sa poata beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc frumos,dar salariatei care revine din concediu crestere copil,ii fac direct decizie de incetare? Din decizie de suspendare CM,trec la decizie incetare CM ?
ma scuzati,si revin,ea va avea suficienta contributie (stagiu in ultimele 12 luni...) pentru a avea dreptul la somaj ?Va rog daca puteti sa ma lamuriti!
Trebuie sa respectati prevederile legale urmatoare:

- Codul muncii:
Art. 73 - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.

- CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

- Lege nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolvenţei:
Art.86...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Anacrsitina a scris:

ma scuzati,si revin,ea va avea suficienta contributie (stagiu in ultimele 12 luni...) pentru a avea dreptul la somaj ?Va rog daca puteti sa ma lamuriti!

1. Cele 12 luni necesare pentru completarea adeverintei tip pentru somaj sunt compusedin lunile lucrate dupa CCC la care se adauga, pana la 12, luni de dinainte de CCC.
2. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc si insolventa firmei suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Am o firma care a intrat in insolventa in 2012 dar avea doua salariate in CCC din 2011 una din ele termina concediul in ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? bubucrina bubucrina daca am iesit din concediul de crestere a copilului mai am dreptul la somaj? la somaj mi s-a spus ca, concediul nu se baga vechime De ce oare ? acum am ramas ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc? luminitah luminitah Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj? (vezi toată discuția)