avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC si insolventa firmei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC si insolventa firmei

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Am o firma care a intrat in insolventa in 2012 dar avea doua salariate in CCC din 2011 una din ele termina concediul in 04.2013....cu ce litera le incetez contactele sau se poate ca ele sa intre in somaj?.......
Cel mai recent răspuns: suciugeorgeta , utilizator 17:04, 18 Ianuarie 2013
C.i.m. se va inceta in baza art.65 alin.1 C.mun.
sa inteleg ca trebuie sa le bag in somaj.....dar se poate fara preaviz? si adeverinta pentru somaj o va duce de la primarie..de unde a primit indemnizatia de crestere copil?
1. Conform Codului muncii trebuie sa-i acordati preavizul si dupa aceea sa o concediati.

2. La data concedierii ii inmanati: decizia de concediere, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

3. - In adeverinta pentru somaj (Anexa 26) se trec cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj, cu veniturile respective.
- Cele 12 luni sunt formate din perioada lucrata dupa terminarea CCC (perioada de preaviz) la care se adauga, pana la 12, luni lucrate inainte de a intra in CCC.

4. Din Legea 85/2006 privind procedura insolventei:

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc domnul Valeriu insa nu inteleg cum sa o bag in preaviz daca ea nu mai are unde se intoarce....firma fiind in insolventa de anul trecut...... ma intreb daca pot sa-i inchei cu 65(1) si in adeverinta sa trec veniturile pe cele 12 luni lucrate inainte de a intra in CCC sau sa-i incetez contractul cu 55 b......nu stiu cum este legal in caz de insolventa
1. Daca ii incetati CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2.- Legal este sa o concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului, fiindca asa este si realitatea).
- Asa spune si Legea 86/2006 din care v-am redat.

3. Codul muncii nu permite renuntarea la preaviz:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Alte discuții în legătură

Decizie concediere dupa ccc alexandrap alexandrap Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Pe 29 oct a luat sfarsit CCC, la inceputul lunii oct am depus cererea de reinceperea activitatii cu data de ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa -salariati Anacrsitina Anacrsitina Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez cu cei doi salariati pe care ii are firma (la care sunt insp.R.U ) din care unul are contract suspendat ... (vezi toată discuția)
Terminare concediu crestere copil, firma in insolventa - somaj dumitracheramona dumitracheramona dupa terminarea concediului de crestere copil pot sa dau in somaj un angajat daca firma este in insolventa? va multumesc! (vezi toată discuția)