avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decizie concediere dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decizie concediere dupa CCC

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Pe 29 oct a luat sfarsit CCC, la inceputul lunii oct am depus cererea de reinceperea activitatii cu data de 30.10.2012, m-am prezentat astazi la locul de munca unde mi s-a spus sa merg acasa pentru ca nu am ce face acolo si ca voi primi decizia (persoana care mi-a comunicat nu stie exact ce va scrie in decizie). Mi s-a spus ca in luna noiembrie firma va depune dosarul de insolventa, ei fiind pe 0 din mai (asa mi s-a spus)
Eu stiu ca in cazul in care va fi decizie de concediere, am preaviz 20 zile, dar in cazul acesta ce fac? Eu m-am prezentat, iar ei m-au trimis acasa.
Eu am nevoie de decizie pentru a beneficia de somaj.
Astept indrumari. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 31 Octombrie 2012
Buna ziua!
Insistati sa va dea decizia, nu o asteptati acasa, ca cine stie ce scrie in ea....
In mod normal ar trebui sa existe preavizul de 20 de zile, dar daca angajatorul nu are ce sa va dea de munca, implicit nu are nici de unde sa va plateasca, prin urmare se poate si fara.
Vedeti ca de la angajator va mai trebuiesc inca 2 adeverinte in afara de decizia de incetare a contractului de munca (daca doriti va pot da mai multe detalii in privat sau aici).
Daca ii presati si reusiti sa depuneti dosarul de somaj in 10 zile de la terminarea CIC primiti somaj cu data incheierii contractului de munca, daca nu, cu data depunerii dosarului.



Multumesc pentru raspuns. As dori mai multe detalii in privat, va rog.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. In cazul in care firma este in insolventa, declarata prin hotarare judecatoreasca, este numit un lichidator judiciar care se ocupa si de problema dvs. si care trebuie sa va concedieze in baza Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei:

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

5. Luati legatura cu lichidatorul judiciar sa va concedieze conform legii si sa va inmaneze: decizia de concediere, adeverinta de vechime si adeverinta tip (Anexa 26) pentrui somaj.
In cazul in care imi dau preaviz si nu au ce sa-mi dea de munca ce se intampla?pentru ca nimeni nu mai lucreaza in firma aceea si nici nu se inregistreaza incasari. am inteles ca inca nu s-a declarat insolventa.
va poate desface contractul de munca pe loc daca sunteti de acord sa renuntati la preaviz, avand in vedere faptul ca nu au cum sa va plateasca. angajatorul nu poate renunta unilateral la el, fara acordul d-voastra.

Alte discuții în legătură

Reluare activitate dupa concediu crestere copil irinalucaci irinalucaci Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim prin 65 (1) fara preaviz?! DARIUS86 DARIUS86 Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)