Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa se schimbe natura art cu care sa mi se desfaca CIM ? deci fara sa intre atunci la 55 b, pt a putea beneficia de somaj? Va multumesc
1. Nu puteti renunta la preaviz si nu vad de ce ati renunta deoarece perioada de peeaviz insemna si salariu si si vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.
2. In cazul dvs. beneficiati de indemnizatie de somaj numai daca va inceteaza raporturile de munca cu art. 65 din Codul muncii.
Art.38 C.mun. : Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Salariatul nu poate renunta la perioada de preaviz intrucat art.38 C.mun .dispune expres ca, orice tranzactie care urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege sau limitarea acestora este lovita de nulitate.
Nu e vorba ca as renunta ca as vrea sa stau acasa si sa nu merg la munca ca sa imi mearga vechimea , sa primesc salariu si asa mai departe, problema e ca as sta acasa pentru copilul meu care are nevoie de mine inca vreo 4,5 luni de acum in colo, plus ca in aceste 20 de zile , adica 1 luna calendar nu as avea cu cine sa il las. Va multumesc. Si totusi intreb, daca angajatorul , care si asa nu ma are la suflet, si la firma la care am lucrat mai este angajat 1 salariat, nu vrea sa imi mai dea cele 20 de zile de preaviz, si doar sa scrie in decizia de concediere desfacut cu 65, 1 si atat , ar fi posibil ?
Multumesc
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
2. Angajatorul poate sa va spuna sa ramaneti acasa in perioada de preaviz dar trebuie sa va ponteze si sa va plateasca in aceasta perioada.
Multumesc pentru raspuns.
Ca o ultima intrebare, nu stiu exact unde este stipulat in CM sau CCM (care din cate am inteles nu s-a semnat pentru anul 2013, deci nu este valabil) ca la concedierea prin art 65 (1) salariatul ar beneficia de 1 salariu compensatoriu, si care ar fi cuantumul acestui salariu?
Va multumesc frumos