avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM prin 65 (1) fara preaviz?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM prin 65 (1) fara preaviz?!

Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa se schimbe natura art cu care sa mi se desfaca CIM ? deci fara sa intre atunci la 55 b, pt a putea beneficia de somaj? Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
DARIUS86, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:23, 7 Noiembrie 2013
1. Nu puteti renunta la preaviz si nu vad de ce ati renunta deoarece perioada de peeaviz insemna si salariu si si vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

2. In cazul dvs. beneficiati de indemnizatie de somaj numai daca va inceteaza raporturile de munca cu art. 65 din Codul muncii.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art.38 C.mun. : Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Salariatul nu poate renunta la perioada de preaviz intrucat art.38 C.mun .dispune expres ca, orice tranzactie care urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege sau limitarea acestora este lovita de nulitate.
Nu e vorba ca as renunta ca as vrea sa stau acasa si sa nu merg la munca ca sa imi mearga vechimea , sa primesc salariu si asa mai departe, problema e ca as sta acasa pentru copilul meu care are nevoie de mine inca vreo 4,5 luni de acum in colo, plus ca in aceste 20 de zile , adica 1 luna calendar nu as avea cu cine sa il las. Va multumesc. Si totusi intreb, daca angajatorul , care si asa nu ma are la suflet, si la firma la care am lucrat mai este angajat 1 salariat, nu vrea sa imi mai dea cele 20 de zile de preaviz, si doar sa scrie in decizia de concediere desfacut cu 65, 1 si atat , ar fi posibil ?
Multumesc
1. Ati vazut ce prevede Codul muncii:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

2. Angajatorul poate sa va spuna sa ramaneti acasa in perioada de preaviz dar trebuie sa va ponteze si sa va plateasca in aceasta perioada.
Multumesc pentru raspuns.
Ca o ultima intrebare, nu stiu exact unde este stipulat in CM sau CCM (care din cate am inteles nu s-a semnat pentru anul 2013, deci nu este valabil) ca la concedierea prin art 65 (1) salariatul ar beneficia de 1 salariu compensatoriu, si care ar fi cuantumul acestui salariu?
Va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Salariatul are dreptul la salarii compensatorii, poate renunta la acest drept? corina.trandafir corina.trandafir Dupa perioada de preaviz in cazul concedierii 65(1) Codul Muncii-restructurare activitate, salariatul are dreptul la salarii compensatorii conform Contractului ... (vezi toată discuția)
Renuntare la preaviz in cazul concedierii tatiana_avanu tatiana_avanu Buna ziua. Se poate renunta la preaviz in cazul concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului, daca sunt de acord ambele parti cu acest ... (vezi toată discuția)
Concediere fara preaviz ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! se poate face concediere colectiva fara preaviz ,dar cu plata perioadei de preaviz? daca da,care este articolul din lege! va multumesc! (vezi toată discuția)