avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntare la preaviz in cazul concedierii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntare la preaviz in cazul concedierii

Buna ziua. Se poate renunta la preaviz in cazul concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului, daca sunt de acord ambele parti cu acest lucru?
Daca da, cum se procedeaza in acest caz: se face o declaratie semnata de catre ambele parti?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:17, 7 Martie 2013
Nu se poate renunta la preaviz.
Potrivit Codului muncii art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Cel mult angajatorul va putea sa il instiinteze pe salariat ca nu este necesara prezenta sa la lucru in perioada preavizului, fara a-i fi afectate drepturile salariale. Prin urmare, salariatul sta acasa pe perioada preavizului, fiind si platit.
1. Din Codul muncii:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...

2. Preavizul este un drept recunosacut de Codul muncii si nu se poate renunta la el chiar daca ambele parti sunt de acord.
tatiana_avanu

Se poate renunta numai prin decizia unilaterala a angajatorului , in sensul ca va emite o instiintare catre salariat prin care il anunta ca pe perioada de preaviz nu este necesara venirea lui la locul de munca fara a-i afecta drepturile salariale.

Renuntarea bilaterala insemna ca incetare c.i.m. se va face cu acordul partilor si nu prin concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preavizul in cazul concedierii cf art.65 cm coolgirl2013 coolgirl2013 In cazul acestui tip de concediere este absolut necesara efectuarea celor 20 de zile de preaviz?daca atat angajatul cat si angajatorul vor sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la efectuarea preavizui in cazul concedierii pentru-motive-ce-nu-tin-de-persoana-salariatului carmensita1234 carmensita1234 Poate angajatorul emite o adresa catre salariatul respectiv in care mentioneaza ca nu mai este necesara prezenta acestuia la munca , fara a-i fi afectate ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la serviciu in per.de preaviz Doina Elena Doina Elena In instiintarea de intrare in perioada de preaviz de 20 zile lucr. inainta angajatului sub semnatura, pot mentiona ca nu este necesar sa se prezinte la ... (vezi toată discuția)