Buna ziua. Se poate renunta la preaviz in cazul concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului, daca sunt de acord ambele parti cu acest lucru?
Daca da, cum se procedeaza in acest caz: se face o declaratie semnata de catre ambele parti?
Va multumesc
Nu se poate renunta la preaviz.
Potrivit Codului muncii art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Cel mult angajatorul va putea sa il instiinteze pe salariat ca nu este necesara prezenta sa la lucru in perioada preavizului, fara a-i fi afectate drepturile salariale. Prin urmare, salariatul sta acasa pe perioada preavizului, fiind si platit.
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...
2. Preavizul este un drept recunosacut de Codul muncii si nu se poate renunta la el chiar daca ambele parti sunt de acord.
Se poate renunta numai prin decizia unilaterala a angajatorului , in sensul ca va emite o instiintare catre salariat prin care il anunta ca pe perioada de preaviz nu este necesara venirea lui la locul de munca fara a-i afecta drepturile salariale.
Renuntarea bilaterala insemna ca incetare c.i.m. se va face cu acordul partilor si nu prin concediere.