Buna ziua,
Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ca vor desfiinta postul meu si ma vor concedia a doua zi dupa ce revin la munca, astfel eu sa pot beneficia de somaj. Mentionez ca am contract pe perioada nedeterminata care a fost suspendat conform legii la inceputul concediului.
Va multumesc
Da, puteti benecifia de indemnizatia de somaj dupa concediu crestere copil.Administratorul nu va poate concedia chiar "a doua zi", trebuie sa respecte preavizul de 20 zile(sau cate aveti in CIM).
Dvs. faceti cererea de incetare a suspendarii CIM, inainte de-a implini copilul 2 ani, angajatorul e obligat sa o aprobe(tinand cont ca nu e in faliment/dizolvare), dar apoi va inmaneaza preavizul.Dupa efectuarea acestuia, CIM-ul dvs va inceta cu art 65(1) desfiintare post, aspect care va face eligibila pentru respectiva indemnizatie.Veti primi apoi si decizia de incetare CIM, adeverinta de vechime si aneza 26 pentru somaj.:)
1. - Pe perioada cat ati fost in concediu crestere copil (CCC) ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Daca va referiti la incetarea contractului de munca prin acordul partilor, eu nu v-as recomanda sa faceti asta daca doriti sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Incetarea prin "acord comun" este o modalitatea de-a inceta CIM care este imputabila angajatului, ceea ce nu va face eligibila pentru somaj.
Preavizul in cazul concedierii prin desfiintarea postului este un drept al salariatului, pe care angajatorul este obligat sa-l respecte.
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
2. Asadar perioada de preaviz este un drept prevazut de lege.