avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluarea activitatii dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluarea activitatii dupa CCC

Daca dupa ce s-a terminat concediul de crestere si ingrijire copil pina la virsta de 2 ani persoana respectiva poate fi trimisa in somaj deoarece i s-a desfiintat postul
Daca da cu ce articol i se desface contractul de munca , daca se poate chiar imediat ce isi reia activitatea si daca se poate si fara drept de preaviz
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:43, 3 Decembrie 2012
dupa ce s-a terminat concediul de crestere si ingrijire copil pina la virsta de 2 ani persoana
in cauza trebuie reincadrata in aceiasi functie in carea era cand a placat in concediu.
angajatorul, trebuia sa ii pastrze postul
angajatorul, poate sa ii transforme postul - dar tebuie sa ramana angajata acolo
se poate desface contractul de munca imediat dupa ce isi reia activitatea
conform codului muncii, nu se poate fara drept de preaviz

1. - Pe perioada cat a fost in CCC a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erattot salariata dvs. numai ca nu presta munca si nu primea salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa o reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al persoanei in cauza a fost desfiintat atunci angajatorul o va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care va persoana va merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Nu se poate renunta la perioada de preaviz, este interzis de Codul muncii:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc madymic madymic Buna ziua. Sunt in concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. (pana pe 31 octombrie 2013) si beneficiez de indemnizatie. Voiam sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca dupa concediul de crestere a copilului kmi20 kmi20 Am lucrat intr-un laborator de analize particular ca si biolog,am ramas in concediu de crestere a copilului pana la 3 ani.Acum dupa ce am facut cererea de ... (vezi toată discuția)