avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna ziua. Sunt in concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. (pana pe 31 octombrie 2013) si beneficiez de indemnizatie. Voiam sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa terminarea concediului. Mentionez ca am lucrat la o societate incepand cu 20.12.2010 . Problema este ca firma a intrat in insolventa si incepand cu 05.04.2012 contractulde munca mi-a fost suspendat. Ma puteti ajuta cu niste raspunsuri? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 5 Octombrie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca firma este in insolventa (declarata prin hotarare judecatoareasca) atunci veti fi conecdiata cu art.65 din Codul muncii, cu un preaviz de nuami 15 zile lucratoare (conform Legii insolventei, nr.85/2006) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns. Revin totusi cu niste completari. In data de 02.05.2012 mi-a fost DESFACUT CIM cu art. 65.1 din Codul muncii.(desi eu eram inca in CCC pana pe 30.10.2013) Deci mie mi`au trimis deja decizia de desfacere , cat si adeverinta aceea care priveste plata contributiilor la bugetul de asigurari pentru somaj. Intrebarea mea este de fapt, daca mai beneficiez de somaj avand in vedere faptul ca au trecut mai mult de 12 luni (mai exact 17 luni)de la data cand societatea mi-`a desfacut CIM (02.05.2012).
@ madymic

In speta, nu cred ca mai este posibil sa mai beneficiati de somaj.
Termenul de maximum 12 luni prevăzut de art.38 alin. (3) din Legea nr.76/2002 este termen de decădere din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj costa332 costa332 buna ,sotia mea este in concediu pt cresterea copilului care se termina peste o luna,poate intra in somaj dupa aceea? intrucat unde lucra sa restrans ... (vezi toată discuția)
Din concediu crestere copil in somaj vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog sa -mi spuna si mie cineva daca din concediu pentru crestere copil pot sa trec in somaj fara a mai fi angajata , daca pe 14 implineste ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic si concediu medical annapop111 annapop111 Buna ziua, Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in ... (vezi toată discuția)