avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CIC si concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CIC si concediu medical

Buna ziua,

Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in insolventa din luna mai a anului 2014.Intrebarea mea este daca am dreptul la somaj, avand in vedere ca inainte de intrarea in CIC am fost in concediu medical timp de 6 luni ?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 30 Ianuarie 2014
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca unitatea este in insolventa insemna ca locul de munca al dvs. va fi desfiintat si atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj se vor lua din lunile de dinainte de a intra in concediu medical si apoi in CCC.
annapop111 a scris:

Buna ziua,

Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in insolventa din luna mai a anului 2014.....



Nu are cum sa fie in insolventa din 2014 . Poate din mai 2013.
Fiind in insolventa, c.i.m. va inceta chiar daca sunteti in CCC.
Verificati daca nu v-a incetat c.i.m. la data intrarii in insolventa.

In acest caz, trebuie sa aveti grija la termenul de depunere a ctelor pentru somaj ... maxim 10 zile de la data incetarii c.i.m. - daca doriiti sa primiti indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. - , dar nu mai mult de 12 luni de la acesta data - depasirea termenului de 10 zile duce la posibilitatea de a beneficia de somaj de la data depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj marict marict pot beneficia de somaj daca am fost in concediu pentru cresterea copilului de la data incetarii concediului dat fiind ca angajatorul nu mai doreste sa ma ... (vezi toată discuția)
Cim suspendat ccc 2 ani - societate in insolventa noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este parerea dvs privind urmatoarea situatia. Ce se intampla cu o persoana care se afla in ccc, daca la data incetarii ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la serviciu din concediu de maternitate - firma ce va intra in faliment ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pentru un an de zile. Pe 1 martie 2013 ar trebuie sa ma intorc la serviciu. Exista dorinta ca ... (vezi toată discuția)