avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

vreau sa aflu cum se poate intra in somaj dupa incetarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:55, 31 August 2012
De comun acord cu angajatorul faceti incetarea contractului,dar cu initiativa sa vina dansul!
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Mai exista un articol in Codul muncii (cu doua posibilitati) cu care va poate concedia si veti putea beneficia de indemniozatie de somaj:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua somaj dupa ccc? C.Geta C.Geta Dupa incetarea ccc pot beneficia de somaj? Patronul nu doreste angajati cu obligatii iar eu nu as dori sa mai colaboram. Poate sa imi inceteze cm cu drept de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere copil roxana_n roxana_n Buna ziua, copilul meu va implini in curand 2 ani si va trebui sa ma intorc la munca. Insa inscrierea la cresa nu e tocmai pe placul nostru (am auzit tot felul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj dupa crestere copil mira27 mira27 Buna ziua. Daca am fost in crestere copil de la 3 la 4 ani, mai pot beneficia de indemnizatie somaj? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)