avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa concediu de crestere copil

Buna ziua, copilul meu va implini in curand 2 ani si va trebui sa ma intorc la munca. Insa inscrierea la cresa nu e tocmai pe placul nostru (am auzit tot felul de cazuri cand copii s-au imbolnavit), bunicii inca lucreaza, iar bona nu ne putem permite sa angajam. As vrea sa stau acasa inca un an pana inscrierea la gradinita. Cum as putea sa beneficiez de somaj in conditiile cat firma inca functioneaza, iar postul nu e desfiintat?
Cel mai recent răspuns: roxana_n , utilizator 09:24, 27 Februarie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca angajatorul nu poate desfiinta locul de munca exista in Codul muncii si alte doua posibiliatati de incatare a CIM si care va permit sa beneficiati de indemnizatie de somaj:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj martinov martinov vreau sa aflu cum se poate intra in somaj dupa incetarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj dupa crestere copil mira27 mira27 Buna ziua. Daca am fost in crestere copil de la 3 la 4 ani, mai pot beneficia de indemnizatie somaj? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Termen somaj anca1234 anca1234 buns ziua as avea si eu o intrebare:dupa terminarea concediului crestere copil care este termenul pentru depunerea actelor pentru somaj?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)