avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decizie concediere dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decizie concediere dupa CCC

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Pe 29 oct a luat sfarsit CCC, la inceputul lunii oct am depus cererea de reinceperea activitatii cu data de 30.10.2012, m-am prezentat astazi la locul de munca unde mi s-a spus sa merg acasa pentru ca nu am ce face acolo si ca voi primi decizia (persoana care mi-a comunicat nu stie exact ce va scrie in decizie). Mi s-a spus ca in luna noiembrie firma va depune dosarul de insolventa, ei fiind pe 0 din mai (asa mi s-a spus)
Eu stiu ca in cazul in care va fi decizie de concediere, am preaviz 20 zile, dar in cazul acesta ce fac? Eu m-am prezentat, iar ei m-au trimis acasa.
Eu am nevoie de decizie pentru a beneficia de somaj.
Astept indrumari. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 31 Octombrie 2012
alexandrap

1. - Asta nu este problema dvs. ci a angajatorului.

2. - Daca legiuitorul a prevazut o perioada de preaviz obligatorie angajatorul trebuie sa respecte legea.
- Daca nu are sa va dea de lucru sa va dea in scris, in scrisoarea de preavizare, ca puteti sa stati acasa dar veti fi pontata si platita.

3. Daca nu se intampla asa sesizati ITM si puteti sa-l actionati in instanta de judecata pe angajator.


shanty a scris:
va poate desface contractul de munca pe loc daca sunteti de acord sa renuntati la preaviz, avand in vedere faptul ca nu au cum sa va plateasca. angajatorul nu poate renunta unilateral la el, fara acordul d-voastra.


Nu e legal ce spuneti, iata ce spune Codul muncii:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...




tudorvaleriu a scris:

Nu e legal ce spuneti, iata ce spune Codul muncii:


Nu e legal, dar e acceptat......
Nu vorbesc din carti, ci din experienta....
Atunci cand esti pus intre a alege sa renunti la preavizul de 20 de zile sau sa intri in concediu fara plata pe o luna, apoi prelungire si tot asa.....alegi raul cel mai mic.....


Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Stiu ca este "lovita de nulitate", dar asta se intampla in cazul in care angajatul se duce si face apoi contestatie, ca nu a beneficiat de preaviz, dar, atata timp cat angajatul nu vrea sa fie cu doua fete si chiar renunta la preaviz ca sa poata beneficia de somaj......nu cred ca e ilegal.
Ca si in cazul demisiei/ concedierii. Daca ma concediaza imi da preaviz, dar daca eu imi gasesc alt loc de munca si angajatorul e de acord, nu e obligatoriu sa stau in preaviz. Si viceversa, in cazul demisiei. Sunt cazuri ce se practica totusi......
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului
shanty a scris:

......... Daca ma concediaza imi da preaviz, dar daca eu imi gasesc alt loc de munca si angajatorul e de acord, nu e obligatoriu sa stau in preaviz. Si viceversa, in cazul demisiei. Sunt cazuri ce se practica totusi......


Sunt situatii si situatii .. in cazul in care ambele parti cad de comun acord cu renuntarea la preaviz, atunci nu se mai pune problema concedierii ci poate a unei incetarii cu acordul partilor .. Faptul ca ”nulitatea” nu a fost invocata este un alt aspect , avand in vedere avantajele aduse ambelor parti de renuntarea la un drept de catre salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare activitate dupa concediu crestere copil irinalucaci irinalucaci Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim prin 65 (1) fara preaviz?! DARIUS86 DARIUS86 Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)