avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reluare activitate dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reluare activitate dupa concediu crestere copil

Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in concediu crestere copil postul meu era deja dsfiintat ). Acum la intoarecere ar trebui sa inceapa procedurile de concediere, adica sa ma duc la servici numai pentru perioada de preaviz. Intrebarea mea este daca se pot incepe procedurile de concediere fara preaviz si daca mai primesc vreun salar? O alta problema ar fi cum se calculeaza somajul in cazul meu, la venitul din ultimele 12 luni din concediu de maternitate sau 12 luni lucrate inainte de concediu? Va multumesc, si sper ca m-am exprimat corect pentru a fi inteleasa .
Cel mai recent răspuns: irinalucaci , utilizator 13:16, 2 Decembrie 2012
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. In adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) cele 12 luni care se trec aici sunt formate din lunile lucrate dupa reluarea activitatii (inclusiv perioada de preaviz) si se completeaza, pana la 12, cu luni lucrate inainte de a intra in CCC.

5. - Nu puteti renunta la preaviz deoarece Codul muncii spune:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

- Angajatorul poate renunta la prezenta dvs. la locul de munca in perioada de preaviz dar trebuie sa va dea aceasta in scris, in scrisoarea de preavizare, si sa va ponteze si sa va plateasca pe perioada de preaviz.


Multumes mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluarea activitatii dupa ccc carpaho carpaho Daca dupa ce s-a terminat concediul de crestere si ingrijire copil pina la virsta de 2 ani persoana respectiva poate fi trimisa in somaj deoarece i s-a ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Termen somaj anca1234 anca1234 buns ziua as avea si eu o intrebare:dupa terminarea concediului crestere copil care este termenul pentru depunerea actelor pentru somaj?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)