avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Sunt in concediu pt cresterea copilului pana la data de 17.08.2010. Din cauza situatiei financiare dificile, firma unde am CIM si-a restrans (dar nu incetat) activitatea, iar angajatorul mi-a comunicat verbal ca postul meu s-a desfiintat. Mi-a facut recomandarea sa imi caut alt loc de munca sau sa imi depun actele pentru somaj.
In acest caz, angajatorul nu mai are obligatia de a ma reprimi pt o perioada de min 6 luni pe un post similar?
Si daca nu, atunci am dreptul la somaj? Sunt in CCC de 22 de luni si am o vechime totala in munca de aprox. 8 ani.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:06, 2 August 2010
1. Cu cateva zile inainte de expirarea CCC pana la 2 ani faceti o cerere, catre angajator, de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Daca postul dvs. a fost desfiintat, angajatorul va da un preaviz de 20 de zile lucratoare, in conditiile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
3. Urmeaza apoi decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii.
4. Astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Chestia cu 6 luni este altfel: angajatorul nu va poate concedia pentru necorespundere profesionala timp de 6 luni (perioada de readaptare) dar va poate concedia pentru alte motive, cum ar fi desfiintarea postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare post dupa cic de 2 ani? andreea36 andreea36 Buna-ziua! Doresc sa ma interesez daca este posibil ca la intoarcerea din concediul de 2 ani de crestere copil, angajatorul imi poate modifica postul (pe ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)
Reantoarcerea la serviciu dupa terminarea concediului de cresterea copilului timoni timoni vreau sa stiu daca angajatorul este obligat sa me reprimeasca dupa absenta mea de 2 ani si daca exista o perioada anume in care nu are dreptul sa ma dea ... (vezi toată discuția)