avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedierea colectiva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedierea colectiva

firma la care lucrez doreste sa isi restranga activitatea din constructii prin incetarea CIM a 11 pers. si nu doresc sa ia in calcul varianta somajului tehnic.6persoane provin chiar din cei aflati in evidenta AJOFM si nu au lucrat decit 1-2 luni.Mai pot beneficia de indem.de somaj odata cu incetarea CIM? Este necesara notificarea preavizului catre salariatii ce vor fi concediati(15 zile lucratoare) inainte de initierea procedurii de concediere colectiva ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 5 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
1. Orice salariat concediat, din motive neimputabile lui, poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni a lucrat si a cotizat la somaj 12 luni.
2. Perioadele in care a fost in somaj indemnizat nu sunt perioade contributive la somaj.
3. Adica, in cazul salariatilor dvs., din ultimele 24 de luni anterioare concedierii se scad lunile de somaj si trebuie sa ramana cel putin 12 luni cotizate la somaj.
4. Este necesar si obligatoriu preavizul, in momentul hotararii finale privind concedierea colectiva si vedeti ca preavizul, in cazul concedierii, nu este de 15 de zile lucratoare (cum scrie in Codul muncii) ci de 20 de zile lucratoare, cum zice CCMUNN pe anii 2007-2010 (se aplica aceasta prevedere care este mai favorabila salariatului (conform Codului muncii si Legii contractului colectiv de munca):
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva lant magazine din romania ioana_oana_ct ioana_oana_ct Buna ziua, Suntem un grup de angajati ai unui lant de magazine. Incepand din luna decembrie acestea au inceput sa fie inchise si angajatii relocati. in ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Bianca Mirea Bianca Mirea Buna seara, Cand angajatorul se hotaraste sa faca concedieri colective, face un proiect de concedieri pe care il aduce la cunostinta reprezentantilor ... (vezi toată discuția)