Buna dimineata!Acum sant in concediu de maternitate,in februarie ar trebui sa revin la serviciu,lucrez la firma din 2008,in 2009 am intrat in concediu 120 de zile de lauzie si dupa in concediu de maternitate,daca in februarie imi depun demisia stiu ca nu primesc ajutor de somaj,cat timp trebuie sa lucrez in alta parte pentru a beneficia de somaj?Firma merge prost,in contract se specifica ca pe o perioada de 6luni dupa CM nu ma pot concedia,ar putea totusi sa o faca?Multumesc
1. Dvs. nu sunteti in concediu de maternitate (sarcina si lauzie = 126 de zile) ci in CCC pana la 2 ani.
2. Va poate concedia, dupa CCC, daca se desfiinteaza postul ocupat de dvs. si apoi vetu putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Daca demisionati de la acest loc de munca si va angajati in alta parte, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. si sa aveti, in ultimele 24 de luni, 12 luni lucrate si cotizate la somaj. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
4. Daca in cele 24 de luni sunt luni in care ati fost in CCC se compeleteaza cele 12 luni necesare pentru somaj cu lunile de dinainte de CCC.
Daca se desfiinteaza postul primesc salariile compensatorii?Cum se calculeazeaza acestea,eu aveam salariu fix plus bonus in fiecare luna care este trecut in cartea de munca?Multumesc
1. Din CCMUNN: Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator. Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. Nu se precizeaza ce fel de salariu lunar. Totusi nu poate fi mai mic decat cel inscris in CIM.